Biznis vesti

Inflacija ostavlja "tragove kočenja", ali ekonomisti upozoravaju: Usporavanje poskupljenja ne znači i pad cena

Komentari

Autor: Slaven Dimitrić/Euronews Srbija

11/01/2023

-

08:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u evrozoni beleži blagi pad. U decembru se stopa spustila na 9,2 odsto sa 10,1 odsto, koliko je iznosila u novembru, pokazuju podaci Evropskog statističkog zavoda. To je ujedno i najniža stopa inflacije od avgusta, a usporavanju rasta cena najviše su doprineli jeftiniji energenti.

Najvišu inflaciju u evrozoni beleže Letonija 20,7 odsto i Litvanija 20 odsto. Najniža stopa inflacije u decembru je zabeležena u Španiji, gde je iznosila 5,6 odsto.

Narodna banka Srbije još nije izašla sa podacima inlfacije za decembar prošle godine. U novembru je stopa inflacije u Srbiji dostigla 15,1 odsto. Tome su najviše doprinele svetske cene hrane i energije.

Cene žitarica su pale u odnosu na oktobar za 1,3 odsto, ali su i dalje 6,3 odsto iznad prošlogodišnjeg nivoa. Cene mleka padaju poslednjih pet meseci ali su i dalje 9,2 odsto iznad onih iz novembra prošle godine. Slično je i sa mesom koje je ipak skuplje 4,1 odsto nego godinu ranije, pokazuju podacio iz FAO Index. Jedino je šećer jeftiniji 4,9 odsto nego prošle godine.

profimedia

 

Građani koje je anketirao reporter Euronews Srbija kažu da je statistika jedno, ali da je u radnjama sve poskupelo verovatno i više od 15 odsto. Kako navode, određeni proizvodi su čak i 50 odsto skuplji.

Pozitivno je što su rizici od rasta cena uslovljenih tržištem energije sada manji, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije, nakon što su povećani dotoci gasa u Evropsku uniju kroz druge kanale. 

Kada će doći do osetnijeg usporavanja inflacije

Ekonomisti predviđaju da će ove godine doći do usporavanja inflatornih pritisaka i da će to biti izraženije u drugoj polovini godine.

"Ono što treba imati u vidu jeste da usporavanje inflacije ne znači i pad cena. To znači da se samo brzina promena cena usporava. Znači ako je nešto bilo 100 dinara, uz inflaciju 10 odsto, to je 110. A ako je na nivou od 110 inflacija pet odsto, to znači da je nova cena 115 a ne 105 dinara", ističe Milan Nedeljković sa Fakulteta FEFA.

Pokušaji smanjenja inflacije uticaće i na kamatne stope. Već sada je izvesno da će Evropska centralna banka ove godine povećati ključne kamatne stope još najmanje dva puta.

"Samim tim mozemo ocekivati podizanje varijabilne komponente kamatnih stopa. To podizanje će biti dosta izraženo, a nakon toga možemo očekivati da će ECB usporiti sa daljim zatezamnjem monetarne politike", naveo je Nedeljković.

profimedia

 

Ekonomski izgledi za 2023. godinu i dalje zavise od vremenskih prilika ali i rata u Ukrajini koji otežava finansije ukrajinskih farmera, a ujedno ih tera da deo zemlje ostave  nezasejanim. Primera radi, Ukrajina je od početka primene sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka izvezla oko 17 miliona tona žitarica, što je i dalje čini jednom od najvećih svetskih izvoznika žita.

Popović: Potrebno je da se zaštite oni koji su najranjiviji

Profesorka ekonomskog fakulteta Danica Popović rekla je za Euronews Srbija da je, u periodu inflacije, cilj da se zaštite najranjiviji.  

“Najranjiviji su penzioneri sa niskim primanjima, invalidi i svi oni koji žive od neke socijalne pomoći. Dakle, njima ne sme nikakva inflacija da se desi”, navela je Danica Popović.  

Euronews

Na pitanje o ograničenju cena određenih namirnica, profesorka kaže da je Vlada time finansirala i one kojima to nije potrebno.  

"To je jedno rasipanje, jedno veliko i bezobrazno raspianje. Nema potrebe. Sve to kad se skupi za desetinu ili petnaestinu toga, vi biste rešili socijalni problem. Dakle, naprave se socijalne karte, zna se tačno kome šta treba i to je uradi", rekla je Danica Popović.

Na pitanje da li bi to onda izazvalo nestašice, ona je rekla da nikakvih zamrzavanja nije bilo ni u Americi, ni u Velikoj Britaniji.  

Komentari (0)

Biznis