Biznis vesti

Inflacija u evrozoni popustila: Vratila se na jednocifrene vrednosti, ali je i dalje pet puta veća od ciljane

Komentari

Autor: Euronews

06/01/2023

-

11:27

Inflacija u evrozoni popustila: Vratila se na jednocifrene vrednosti, ali je i dalje pet puta veća od ciljane
Inflacija u evrozoni popustila: Vratila se na jednocifrene vrednosti, ali je i dalje pet puta veća od ciljane - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Godišnja inflacija širom evrozone pala je na jednocifrenu teritoriju i iznosila je 9,2 odsto na kraju decembra, u odnosu na 10,1 odstoregistrovanih prethodnog meseca, piše Euronews.

Do toga dolazi pošto su se cene gasa, jedan od glavnih pokretača prošlogodišnje rekordne inflacije, vratile na predratne nivoe usred neobično toplog vremena.

Iako se vest može posmatrati kao pozitivan razvoj događaja, stopa inflacije u evrozoni predstavlja skoro pet puta veću od cilja od 2 odsto koji je postavila Evropska centralna banka.

Od 19 članica 9 ostaje na dvocifrenoj inflaciji

Većina zemalja članica koje koriste evro kao valutu zabeležile su pad inflacije tokom proteklog meseca, uz primetan pad u Nemačkoj, sa 11,3 odsto u novembru na 9,6 procenata u decembru.

Španija (5,6%), Luksemburg (6,2%) i Francuska (6,7%) zabeležile su najniže stope inflacije u celom bloku, dok su Letonija (20,7%), Litvanija (20%) i Estonija (17,5%) ponovo zabeležile najviše nivoe.

Energetska inflacija je naglo opala, sa 34,9% u novembru na 25,7% u decembru, dok je sveža hrana zabeležila umereniji pad, sa 13,8% na 12,% u prošlom mesecu.

Međutim, bazna inflacija, koja isključuje nestabilne cene energenata, hrane i duvana i samim tim daje tačniju sliku o stanju privrede, porasla je sa 5% u novembru na 5,2% u decembru.

Ukupno, devet od 19 članica evrozone ostaje na dvocifrenoj teritoriji. Hrvatska, koja je uvela evro početkom 2023. godine, nije uključena u proračun.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis