Biznis vesti

Prvi znaci oporavka: Inflacija u Nemačkoj u padu drugi mesec zaredom

Komentari

Autor: FoNet

03/01/2023

-

17:42

Prvi znaci oporavka: Inflacija u Nemačkoj u padu drugi mesec zaredom
Prvi znaci oporavka: Inflacija u Nemačkoj u padu drugi mesec zaredom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u Nemačkoj pala je u decembru drugi mesec zaredom i to više nego što se očekivalo, podstičići nadu da bi najgora kriza životnih troškova uskoro mogla da prođe, piše danas portal Politiko.

Nemačke potrošačke cene porasle su za 9,6 odsto, usporivši sa 11,3 odsto u novembru, pokazuju preliminarni podaci nemačkog zavoda za statistiku objavljeni danas. Analitičari su generalno očekivali umereniji pad, podseća Politiko.

Mereno nacionalnim i neusaglašenim uslovima u poređenju sa drugim zemljama članicama evrozone, nemačka inflacija je smanjena na 8,6 odsto sa 10 odsto u novembru. Tokom cele godine, procenjuje se da će inflacija biti 8,7 odsto iznad proseka prethodne godine, što predstavlja najoštriji porast u istoriji.

Predsednik Bundesbanke Joahim Nagel očekivao je značajan pad ukupne inflacije s obzirom da na snagu stupaju vladine subvencije za ograničavanje cena gasa. Međutim, ta institucija je upozorila da će inflacija verovatno ostati na nivou više od tri puta od cilja Evropske centralne banke u pogledu stabilnosti cena u 2023. od dva odsto, pre nego što će se značajno smanjiti 2024. godine.

"Pad inflacije na kraju godine uglavnom je podstaknut tri faktora", rekao je ekonomista Fridrih Hajneman, navodeći vladine subvencije, niže cene nafte i apresijaciju evra, čime je pojeftinjen uvoz u evrozonu.

Međutim, on je takođe upozorio da je povratak na stabilnost cena u 2023. godine i dalje nedostižan. Procene inflacije u evrozoni biće objavljene u petak, a Rojtersovo istraživanje ukazuje na pad na 9,7 odsto sa 10,1 odsto u novembru, navodi Politikio.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis