Biznis vesti

Elita stiže u Davos: Počinje Svetski ekonomski forum koji bi ove godine mogao da sruši rekord, u fokusu i rat u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/01/2023

-

14:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rekordan broj biznismena, predstavnika najvećih svetskih kompanija, lidera država i poznatih ličnosti okupiće se na 53. po redu Svetskom ekonomskom forumu u Davosu (WEF), koji počinje danas. Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić i ministarka za kulturu i infomrisanje Maja Gojković. Predsednik Srbije boraviće od 17. do 19. januara u švajcarskom gradu Davosu, gde će prisustvovati godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma.

Više od 50 šefova država i vlada, 19 guvernera centralnih banaka, 30 ministara trgovine i 35 šefova diplomatija, uz čelnike Ujedinjenih nacija, Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske trgovinske organizacije, istovremeno će se naći na istom mestu - Redovnom godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma, poznatijeg kao Davos forum.

Ovogodišnjem forumu će prisustvovati rekordan broj poslovnih ljudi. Učešće je potvrdilo više od 1.500 biznismena iz više od 700 organizacija. Svi oni će se okupiti u švajcarskom zimskom odmaralištu u Davosu posle dve godine otkazivanja skupa zbog pandemije kovida 19, a onda i vanrednog prolećnog samita maja prošle godine. 

I predstavnici Srbije na Davosu

Prema zvaničnoj agendi WEF-a, Srbiju će predstavljati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka kulture Maja Gojković.

Organizatori Svetskog ekonomskog foruma objavili su spisak učesnika na kojem je tzv. Kosovo predstavljeno fusnotom. Uz ime premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nalazi se zvezdica.

Predstavnici Rusije, prema ranijim najavama, neće učestvovati, a očekuje se prisustvo kineske delegacije.

Na spisku učesnika su i lideri iz regiona, poput Edija Rame, zatim specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, najviši zvaničnici EU i evropski lideri, poput predsednice Evropske komisije Ursule von der Lajen, nemačkog kancelara Olafa Šolca i drugih.

Euronews

Upravo spisak onih koji prisustvuju Forumu izvaja Davos kao jedinstven događaj, zbog čega je oduvek bio suočen s kritikama da je reč o okupljanju elita.

Zvanična lista gostiju je često veoma ekskluzivna i sastoji se od oko 2.000 do 3.000 učesnika i govornika, ali sam sastanak privlači hiljade drugih na svoje rubne događaje.

Duž Promenade, glavne saobraćajnice u Davosu, nalaze se ono što je postalo poznato kao "kuće" gde kompanije mogu da iznajme prostor (često maloprodajne objekte koji se izdaju na nedelju dana) da postave ambasade ili ispostave za dobrodošlicu posetiocima, održavaju sastanke itd.

Predsednik uprave Džej Pi Morgana Džejmi Dajmon je rekao da je upamtio jednu od tih opaski i citira da je "Davos skup da kojem milijarderi saopštavaju milionerima šta bi srednja klasa trebalo da uradi".

Jedna od glavnih kritika koje se svake godine upućuju organizatorima događaja je, na primer, licemerje da je klimatska kriza na dnevnom redu sastanka, dok je jedan od 10 učesnika 2022. putovao privatnim avionom da bi tamo stigao.

To može biti govornica za svetske bogate i moćne, ali Davos je forum bez premca za diskusiju i debatu na globalnom nivou, i ima neka značajna dostignuća u svojoj istoriji tokom svoje 50-godišnje istorije.

Godine 1988, sporazum potpisan na sastanku, poznat kao Deklaracija iz Davosa, zaslužan je za pomoć Turskoj i Grčkoj da se povuku sa ivice oružanog sukoba.

Ponovo, 1992. godine, Nelson Mandela i tadašnji južnoafrički predsednik de Klerk su prvi zajednički nastupili na međunarodnoj sceni u Davosu, što je verovatno značajan korak ka okončanju aparthejda. Njih dvoje su sledeće godine dobili Nobelovu nagradu za mir.

Globalna alijansa za imunizaciju, koja je nastala upravo u Davosu, vakcinisala je 760 miliona dece, spasivši tako najmanje 13 miliona dečijih života.

Šta je glavni cilj ovogodišnjeg okupljanja u Davosu? 

Tema ovogodišnjeg sastanka na Davosu je - "Kooperacija u vreme fragmentiranog sveta". Učesnici foruma će analizirati kako su kovid i rat u Ukrajini uzdrmali globalni ekonomski i društveni poredak. Dva dana pred početak samita objavljen je i Godišnji izveštaj o rizicima 2023. Kriza potrošačkih cena je u vrhu opasnosti uz napomenu da je reč o najvećem kratkoročnom riziku. 

Sa druge strane na srednji i duži rok najveći rizik predstavlja stah od klimatskih promena i prilagođavanje čoveka promeni klime, navodi se u poslednjem izveštaju.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende kaže da svet mora da pronađe rešenja za ratove i da ne sme da dozvoli recesiju s kakvom se suočio sedamdesetih godina prošlog veka. Apeluje na zelenu tehonolgiju.

"Na primer, imaćemo blizu sedamdeset kompanija koje će se okupiti u koaliciji prvih pokretača. To su Epl, Amazon, koje se obavezuju na "zelenije" politike. Videćemo više kompanija koje se obavezuju u oblastima koje su važne kao što su usavršavanje, otvaranje novih radnih mesta, borba protiv korupcije, zelena agenda, klima, biodiverzitet. Dakle, veoma smo uzbuđeni zbog toga jer je to nešto što svetu treba. Manje priče, a više akcije", kaže Brende.

Šta je Svetski ekonomski forum?

WEF je 1971. godine osnovao Klaus Švab, švajcarsko-nemački ekonomista i profesor, u pokušaju da podstakne globalnu saradnju po političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima.

Cilj međunarodne neprofitne organizacije, čije je sedište u blizini Ženeve, bio je da okupi javni i privatni sektor kako bi se pronašla rešenja za ove globalne probleme, nešto što ostaje jedan od njenih temeljnih principa i govori o njenoj misiji: „Posvećeni poboljšanju stanja u svetu“.

Prvi sastanak WEF-a pre pet decenija održan je u Davosu i od tada je bio centar njegovog godišnjeg okupljanja, a ime odmarališta čak je postalo uobičajena skraćenica za događaj.

Svetski ekonomski forum organizuje godišnja okupljanja u vidu konferencije, a jedino kompanije moraju da plaćaju učešće na forumu. Propusnice su obeležene bojama i nemaju svi jednak pristup svim sastancima.

Velike kompanije su u obavezi da u petočlanoj delegaciji imaju i jednu ženu, a prosečna starost učesnika je veća od 50 godina.

Često se može čuti da WEF ima svoj jezik zbog toga što učesnici koriste korporativni žargon. Takođe, jedan od simbola WEF-a je plava kapa sa ćubom koju nose učesnici.

Forum u poznatom švajcarskom zimovalištu Davos poslednji put je održan u tradicionalnom terminu, u januaru, 2020. godine, pošto je 2021. bio organizovan virtuelno, a 2022. je održavanje bilo pomereno za maj zbog korona virusa. 

Komentari (0)

Biznis