Biznis vesti

Dogovoreno potpisivanje memoranduma o saradnji Srbije i UAE: Vodonik kao novi energent

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2023

-

11:54

Dogovoreno potpisivanje memoranduma o saradnji Srbije i UAE: Vodonik kao novi energent
MRE/Zoran Petrović - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ministar energetike i infrastrukture Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Suhail Al-Mazrouei, dogovorili su danas u Abu Dabiju potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti razvoja vodonika, kao novog energenta i nastavku saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

Na sastanku je konstatovano da saradnja Srbije i UAE u oblasti energetike ide uzlaznom putanjom i da je naredni korak unapređenja saradnje upravo razmena iskustava, stručnog i tehničkog znanja u korišćenju vodonika kao energenta, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. 

"Vodonik je energent budućnosti, koji će omogućiti čistiju energiju sa manjim uticajem na životnu sredinu. UAE imaju znanja, razvijene tehnologije i kompanije koje, na temeljima prijateljskih odnosa naše dve zemlje i lidera predsednika Aleksandra Vučića i šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, već posluju u Srbiji u oblasti OIE i mogu nam biti značajni partneri u daljem razvoju OIE, ali i zelenog i plavog vodonika kao novog energenta u našem energetskom sistemu", izjavila je Đedović. 

Očekuje se početak izgradnje "Čibuka 2"

Istakla da je korišćenje potencijala OIE važan instrument u povećanju energetske bezbednosti Srbije, kao i u dostizanju vizije klimatske neutralnosti, koja predstavlja jedan od ključnih globalnih izazova. 

MRE/Zoran Petrović

 

"Najznačajniji rezultat dosadašnje saradnje Srbije i UAE je vetropark "Čibuk 1", koji proizvodi zelenu energiju kojom je moguće snabdevati 113.000 domaćinstava. Tokom godine počinjemo i sa izgradnjom "Čibuka 2" snage 150 MW". navela je Đedović.

Ministar Suhail Al-Mazrouei je upoznao ministarku Đedović sa nuklearnim i kapacitetima OIE koje su razvile UAE, kao i sa budućim planovima razvoja energetske infrastrukture.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis