Politika

Vučić sa šefom diplomatije UAE: Srbija zahvalna prijateljima koji su bili uz nas u teškim vremenima

Komentari

Autor: Fonet

15/01/2023

-

14:48

Vučić sa šefom diplomatije UAE: Srbija zahvalna prijateljima koji su bili uz nas u teškim vremenima
Abduli bin Zajed al Nahjan i Aleksandar Vučić - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa ministrom za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeikom Abdulom bin Zajedom al Nahjanom izjavio da dve zemlje snažno kreću u intenziviranje sveukupnih odnosa na svim planovima, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Kako se navodi, Vučić i ministar UAE razgovarali su o širenju saradnje i ekonomskih odnosa, kao i o konkretizaciji predloga i planova za realizaciju novih zajedničkih projekata od obostranog interesa, koji su bili tema i tokom posete Vučića UAE i sastanka sa šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom u septembru prošle godine u Abu Dabiju.

Vučić je naglasio da je izgradnja strateških odnosa i sveobuhvatnog čvrstog partnerstva sa UAE od ključnog značaja za Srbiju, te da naša zemlja posvećuje najveću pažnju razvijanju i jačanju saradnje sa Emiratima, koja se temelji na međusobnom uvažavanju i poverenju, ali i na zajedničkoj viziji napretka i vrednostima koje delimo.

"Srbija je zahvalna prijateljima iz UAE koji su bili uz nas u teškim vremenima i koji su nesebično pomagali našu zemlju i narod kada nam je to bilo najpotrebnije, a mi to ne zaboravljamo", poručio je Vučić i dodao da dve zemlje snažno kreću u intenziviranje sveukupnih odnosa na svim planovima.

On je posebno istakao da su dosadašnji veliki projekti poput Beograda na vodi i investicije u našu nacionalnu avio-kompaniju, doprineli izuzetnom pozicioniranju Srbije na mapi zemalja sa snažnim ekonomskim usponom, čime je otvoreno novo poglavlje napretka u našoj modernoj istoriji.

"Srbija je sada veliki centar, raskrsnica i čvorište koje infrastrukturno i ekonomski povezuje Istok i Zapad, ali i pokretač brzog razvoja celog regiona. Nastavljamo da koristimo ovaj snažni zamah radeći na novim projektima i investicijama zajedno sa partnerima iz UAE", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, saradnja će se dodatno intenzivirati i u oblastima tehnologije, inovacija, medicine, poljoprivrede, vojne industrije, kulture, obrazovanja i najnovijih naučnih dostignuća u oblasti veštačke inteligencije.

U saopštenju se dodaje da su Vučić i ministar al Nahjan razmenili mišljenja i o aktuelnim globalnim geopolitičkim kretanjima, kao i o situaciji u regionima Zapadnog Balkana i Bliskog istoka.

Vučić je upoznao ministra sa najnovijim razvojem događaja na Kosovu i Metohiji, s posebnim naglaskom na uslove u kojima tamo živi srpska zajednica, istakavši da Srbija nastavlja da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira i stabilnosti u regionu, ali i nastavka dijaloga kao jedinog pravog puta za rešavanje otvorenih pitanja.

"Imajući u vidu sve veći politički i ekonomski uticaj UAE na geopolitičkoj sceni, ne samo u regionalnom kontekstu i lokalnim okvirima, već i na globalnom nivou, zahvalan sam za pažnju koju lideri Emirata posvećuju našim prilikama i izazovima, kao i za razumevanje koje pokazuju za pozicije Srbije", rekao je Vučić.

On je ponovio da dve zemlje dele istu viziju politike mira, pregovora, povezivanja i spremnosti za saradnju sa svim stranama dobre volje u cilju opšte dobrobiti za sve građane.

Na sastanku je bilo reči i o širenju saradnje u brojnim drugim oblastima, a Vučić je zamolio ministra al Nahjana da prenese pozdrave predsedniku UAE, Mohamedu bin Zajedu al Nahjanu, istakavši da bi njegova ponovna poseta Srbiji predstavljala posebnu čast za našu zemlju i narod.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija