Biznis vesti

Japan i Holandija se pridružuju SAD u ograničenju izvoza opreme za čipove Kini

Komentari

Autor: Rojters / Bloomberg / Tanjug

27/01/2023

-

10:48

Japan i Holandija se pridružuju SAD u ograničenju izvoza opreme za čipove Kini
Japan i Holandija se pridružuju SAD u ograničenju izvoza opreme za čipove Kini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japan i Holandija će se pridružiti SAD u ograničenju izvoza opreme za proizvodnju čipova u Kini. Pregovori između zemalja biće završeni u petak, kako prenosi Bloomberg, kada će Holandija ograničiti firmu ASML Holding da prodaje mašine koje se koriste za proizvodnju jedne vrste naprednih čipova Kini.

"Razgovarali smo sa SAD i drugim zemljama u vezi sa režimom kontrole izvoza. Sprovešćemo sve mere u skladu sa našim zakonom o inostranom uvozu, kroz međunarodnu saradnju", izjavio je danas japanski ministar ekonomije, trgovine i industrije Jasutoši Nišimura.

Japan će uvesti slična ograničenja firmi Nikon Korp, navodi Bloomberg. Neki holandski zvaničnici tvrde da nova ograničenja nisu pitanje nacionalne bezbednosti već favorizovanje Sameričkih kompanija koje se bave proizvodnjom čipova, navodi Rojters.

Rojters ocenjuje kako je navođenje Holandije i Japana da nametnu stroži izvoz Kini velika pobeda administracije predsednika DŽoa Bajdena, koji su lane u oktobru ograničili pristup Pekingu američkoj prizvodnji čipova kako bi usporili kineski tehnološki i vojni napredak. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis