Biznis vesti

Vaučeri za odmor u Srbiji – ko može da se prijavi i kakva je procedura

Komentari

Autor: Z. R.

05/07/2021

-

21:28

Vaučeri za odmor u Srbiji – ko može da se prijavi i kakva je procedura
Vaučeri za odmor u Srbiji – ko može da se prijavi i kakva je procedura - Copyright TO Zlatibor/Marko Cusin

veličina teksta

Aa Aa

Na šalterima 1.307 pošta širom Srbije danas počinje evidentiranje prijava građana i podnošenje dokumentacije za novih 30.000 vaučera za odmor u Srbiji, u iznosu od 5.000 dinara. 

Korisnici vaučera mogu biti penzioneri, nezaposleni, studenti, poljoprivrednici, radnici sa primanjima koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno, kao i ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata.

Korisnik vaučera može ostvariti pravo na subvencionisano korišćenje usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima samo po jednom osnovu. 

Od početka godine, kroz ovu podsticajnu meru, Vlada Srbije uložila je 600 miliona dinara u srpski turizam, raspodelom 120.000 vaučera u dva ciklusa. Prošle nedelje, izdvojeno je dodatnih 150 miliona dinara za novih 30.000 vaučera za odmor na domaćim destinacijama sa više od 2.000 ugostiteljskih objekata u ponudi, u trećem ciklusu prijavljivanja.

Procedura za prijavu

Procedura je takva da bi zainteresovani građani prvo trebalo da pronađu odgovarajući smeštaj, a potom i da popune prijavu u Pošti Srbije. Od podataka je potrebno navesti ime i prezime, adresu, matični broj, kao i naziv ugostiteljskog objekta i period rezervacije.

Uz prijavu potencijalni korisnik vaučera obavezno stavlja na uvid fotokopiju lične karte ili pasoša, kao i potvrdu ugostitelja da je rezervisan smeštaj na njegovo ime.

"Kao potvrda o rezervaciji prihvataće se i potvrda koja je poslata elektronskim putem, kao mejl ili skeniran dokument, koji je potpisan od strane ugostitelja. Potvrda treba da sadrži period rezervacije i ime i prezime osobe na koju glasi", navode u Ministarstvu turizma.

Uz prijavu penzioneri prilažu na uvid fotokopiju rešenja o ostvarenom pravu na penziju ili original penzionog čeka. Zaposleni čije plate ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno moraju da dostave na uvid original potvrde o zaposlenju i ostvarenoj zaradi u prethodnom mesecu. Studenti uz prijavu prilažu original potvrdu sa fakuteta o statusu studenta, za tekuću školsku godinu.

Ne može se rezervisati smeštaj u ugostiteljskim objektima koji se nalaze u opštini, odnosno mestu prebivališta građana koji konkurišu za subvenciju, kao i u mestu studiranja potencijalnog korisnika vaučera.

TO Zlatibor/Marko Cusin

 

Popunjena Prijava, sa potrebnom dokumentacijom se podnosi preko šaltera JP “Pošta Srbije“, na teritoriji cele Srbije. Broj prijava za dodelu vaučera ograničen je raspoloživim budžetskim sredstvima i rangiranje prijava će se obaviti na osnovu datuma i vremena prijema na šalteru JP "Pošta Srbije“.

"Pored evidentiranja, obezbeđujemo i dostavu vaučera na kućne adrese korisnika u vidu vrednosnih pisama, dok se korisnici pozivanjem Kontakt centra Pošte Srbije na broju 0700/100-300, mogu informisati o statusu svojih prijava i uslovima korišćenja vaučera", saopštili su iz Pošte Srbije.

Najtraženije destinacije za odmor u Srbiji, koji dotira drđava vaučerima od 5.000 dinara, do sada su bile Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Sijarinska Banja, Ribarska Banja, Gornja Trepča, Divčibare, Kopaonik, Banja Vrujci i Banja Koviljača.

O velikom interesovanju najbolje govori podatak da je u drugom ciklusu, u maju, na šalterima pošta, svih 20.000 prijava evidentirano za nepuna dva sata.

Komentari (0)

Biznis