Biznis vesti

Zemlje EU dogovorile gornju granicu cena naftnih derivata iz Rusije

Komentari

Autor: Rojters

03/02/2023

-

19:00

Zemlje EU dogovorile gornju granicu cena naftnih derivata iz Rusije
Zemlje EU dogovorile gornju granicu cena naftnih derivata iz Rusije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje EU postigle su dogovor o uvođenju gornje granice cena naftnih derivata iz Rusije na 100 dolara po barelu, prenosi Rojters.

Zemlje EU će "plafon" cena pokušati da sprovedu u delo zajedno sa zemljama G7 od 5. februara.

Kako je preneo Rojters, ambasadori EU su se u petak uveče složili da postave gornju granicu cene za dizel na 100 dolara po barelu, a za diskontne naftne derivate na 45 dolara po barelu.

Ovu odluku će u bliskoj budućnosti morati da odobri Savet EU na minsitarskom nivou, da bi ona stupila na snagu u nedelju uveče.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je na Tviteru da će EU od nedelje "uvesti gornju granicu cena ruskih naftnih derivata".

Takođe, 5. februara u EU stupa na snagu zabrana kupovine ruskih naftnih derivata koja se ne odnosi na Mađarsku. Time će EU u potpunosti sprovesti naftni embargo dogovoren početkom juna prošle godine. EU je 5. decembra zvanično prestala da kupuje rusku naftu i zajedno sa G7 najavila uvođenje gornje cene ruske sirove nafte od 60 dolara po barelu.

Za sada su se diplomate EU složile da odlože reviziju gornje granice cene ruske sirove nafte od 60 dolara do marta, kada će početi redovne dvomesečne revizije svih nivoa ograničenja, prenosi Blumberg.

Komentari (0)

Biznis