Biznis vesti

Sada se zna i ko je dao najbolju ponudu za "Geneks kulu" - firma se bavi "posluživanjem pića"

Komentari

Autor: Ana Mihaljčić / Euronews Srbija

06/02/2023

-

14:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kupac poslovnog dela "Geneks kule" je preduzeće "Eureka bar" iz Beograda, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

"Geneks kula" je prodata danas za 2,4 milijarde dinara, odnosno oko 20 milioan evra. Za kupovinu se nadmetalo sedam kupaca, a krajnju cenu, gotovo tri puta veću od počenih 834 miliona dinara, izlicitirao je zastupnik kupca, koji na samom nadmetanju nije hteo da otkrije za koga je licitirao.  

Prema podacima iz Agencije za privredne registre, vlasnik ovog preduzeća je Aleksandar Kajmaković, a direktor Marko Milovanović. Firma je osnovana 2011. godine, a registrovana je za usluge pripremanja i posluživanja pića. 

Burna atmosfera na licitaciji

Deo "Geneks kule" prodat je danas iz trećeg pokušaja, što je veći iznos u odnosu na početnu cenu iz maja prošle godine koja je iznosila oko 2 milijarde dinara. Početna cena na današnjoj licitaciji bila je oko 835 miliona dinara, a za zapadnu kapiju Beograda nadmetalo se sedam ponuđača.

Licitacija je protekla u burnoj atmosferi, zbog čega je reagovala i policija. Na početku javnog nadmetanja za prodaju "Geneks kule" u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika došlo je do incidenta, kada su predstavnici stanara i političkih partija pokušali da odlože prodaju imovine preduzeća "Generaleksport" u stečaju. Na poziv članova Komisije za prodaju, reagovala je i policija, ali je ona stanarima i predstavnicima političkih stranaka samo uputila upozorenje za remećenje javnog reda i mira.

Euronews/Ana Mihaljčić

Zastupnik firme koja je dala najbolju ponudu na licitaciji

Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da "prisustvujemo pljački Geneksa" i dodao da je nedopustivo da se prodaje objekat pod zaštitom države, a da nikog ništa ne pitaju.

"Ne možete da krčmite nešto za 330 evra i da se posle talite. Znam šta ćete da uradite. Ne možete da prodajete objekat pod zaštitom države, a da nikog ništa me pitate", rekao je Jovanović.

On je predstavniku kupca, koji je kao ovlašćeno lice licitirao u ime firme "Eureka bar", poručio da će im "propasti svaki evro koji su danas potrošili".

Narodna poslanica Dveri Radmila Vasić je poručila da je država trebalo da kupi "Geneks kulu", a ne da se sve prodaje.

"Sva kulturna dobra ste prodali - Sava centar, Beograđanku, sada prodajete i Zapadnu kapiju Beograda. Sram vas bilo. Ništa ne znate da sačuvate. Nije tačno da država nema novca da otkupi to", poručila je Vasić. 

Stavrić: Ne priznajemo prodaju

Predstavnik skupštine stanara stambenog dela kule "Geneks" Božidar Stavrić i predstavnici stranaka protivili su se da danas uopšte dođe do javnog nadmetanja. Oni smatraju da je današnja prodaja nezakonita, jer je predsednik stambene zajednice predao Privrednom sudu podnesak u kojem su zatražili da se javno nadmetanje danas obustavi i da se uspostavi odbor poverilaca i da se ponovo proceni vrednost ovog objekta. 

"Zgrada nije prodata, ne priznajemo prodaju. Predato je Privrednom sudu, koji se još nije izjasnio. Prema tome, dok se Privredni sud ne izjasni, ovo je nezakonita prodaja", smatra Stavrić.

Stanari stambenog dela su inače poverioci zbog dugovanja od 45 miliona dinara na ime izvršne presude, koje bi trebalo da naplati stambena zajednica iz stečajne mase. 

Predsednica Skupštine poverilaca Zorica Sekulovski je izjavila da nije jasno zašto kupac ne bi hteo da se predstavi, ako je sve legalno.

"Čega se plašimo ako je legalno kupljeno nešto, zašto ćutimo, zašto ne smemo da se predstavimo? Ovo treba da se ispita. Anketni odbor mora da ispita ovu situaciju u ime radnika. Nećemo odustati, videćemo šta će Privredni sud da kaže na ovu celu priču. Nećemo dati kulu u bescenje, jer ona vredi", rekla je Sekulovski.

Iako oni smatraju da je prodaja nezakonita, poslovni deo "Geneksa" je danas prodat, a novom vlasniku će na raspolaganju biti više od 30.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Za razliku od prodaje drugih simbola Beograda, poput Beograđanke i Sava centra, koji su bili ponuđeni na prodaju više puta i na kraju su prodati po nižoj ceni, to nije bio slučaj sa poslovnim delom "Geneksa" koji je na kraju prodat po višoj ceni u odnosu na prvobitno procenjenu vrednost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis