Biznis vesti

Za "Geneks kulu" ponuđeno oko 20 miliona evra: Nadmetalo se sedam ponuđača, incident na početku licitacije

Komentari

Autor: A. Mihaljčić / Z. Radović

06/02/2023

-

12:35

Za "Geneks kulu" ponuđeno oko 20 miliona evra: Nadmetalo se sedam ponuđača, incident na početku licitacije
Za "Geneks kulu" ponuđeno oko 20 miliona evra: Nadmetalo se sedam ponuđača, incident na početku licitacije - Copyright EPA/ANDREJ CUKIC

veličina teksta

Aa Aa

Na trećem javnom nadmetanju za prodaju "Geneks kule" izlicitirana je cena od 2,4 milijarde dinara, odnosno oko 20 miliona evra. Svoje ponude je dalo sedam ponuđača. 

Imovina nekada čuvenog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Generalexport" u stečaju, danas je po treći put ponuđen na javnoj licitaciji, uz početnu cenu od 834,68 miliona dinara, odnosno oko 7 miliona evra. U avgustu prošle godine, kada je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) objavila oglas, nije uspela da pronađe kupca. Nije bilo ponuđača na javnom nadmetanju za poslovni deo Zapadne kapije Beograda - Geneks kule, koja je tada ponuđena po početnoj ceni od 1,46 milijardi dinara. 

Prethodni javno nadmetanje za Geneks kulu, koje je održano 23. maja, proglašeno je neuspelim pošto do 16. maja niko nije uplatio ni depozit, niti je predao bankarsku garanciju. Početna cena tada je bila 2,09 milijardi dinara.

Incident pre početka nadmetanja

Na početku javnog nadmetanja za prodaju "Geneks kule" u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika došlo je do incidenta, kada su predstavnici stanara i političkih partija pokušali da odlože prodaju imovine preduzeća "Generaleksport" u stečaju. Na poziv članova Komisije za prodaju, reagovala je i policija, ali je ona stanarima i predstavnicima političkih stranaka samo uputila upozorenje za remećenje javnog reda i mira.

Upravnik stambene zajednice Božidar Stavrić je rekao da su stanari podneli podnesak Privrednom sudu i da traže da se ponovo proceni vrednost ove nekretnine, to jest da se postavi nova ponuda za prodaju. 

Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da "prisustvujemo pljački Geneksa" i dodao da je nedopustivo da se prodaje objekat pod zaštitom države, a da nikog ništa ne pitaju.

"Ne možete da krčmite nešto za 330 evra i da se posle talite. Znao šta ćete da uradite. Ne možete da prodajete objekat pod zaštitom države, a da nikog ništa me pitate", rekao je Jovanović.

Kula je u vlasništvu bivše kompanije "Generaleksport" koja se bavila međunarodnom i unutrašnjom trgovinom, hotelijerstvom, ugostiteljstvom i vazdušnim saobraćajem. Na nekada najmoćniju spoljno-trgovinsku kompaniju Jugoslavije danas podseća samo ova zgrada sa svojih 35 spratova i 135 metara visine. Na prodaju je samo jedna kula, dok druga pripada stanarima. Na javnom nadmetanju je bilo ponuđeno 28 poslovnih prostora ukupne površine od blizu 15.000 kvadrata, prostorije između 27. i 37. sprata čija ukupna površina iznosi 1.450 kvadrata, garaža od oko 9.000 kvadrata, kao i 10 garažnih prostora površine 6.445 kvadrata. 

Euronews/Ana Mihaljčić

Komisija koja je otvarala ponude za prodaju Geneksa

Stanari stambenog dela, koji su i poverioci zbog dugovanja od 45 miliona dinara na ime izvršne presude, koje bi trebalo da naplati stambena zajednica iz stečajne mase, organizovali su nedavno skup i pozvali državu da iskoristi pravo preče kupovine i sama postane vlasnik jednog od simbola Beograda. 

Uputili su i predlog Privrednom sudu za prodaju poslovne kule iz delova, smatrajući da tako može da se dobije daleko viša cena nego što je oko 400 evra po kvadratu, koliko iznosi početna cena za 28 spratova Genex kule, 1.450 kvadrata poslovnog prostora od 27. do 37. sprata, kao i još oko 15.500 kvadrata poslovnog i garažnog postora.

Euronews/Ana Mihaljčić

Posle dve neuspele prodaje, za treću licitaciju se prijavilo više ponuđača

Iako su predočili da bi se državi više isplatila prodaja po etažama, upravnik Stambene zajednice Božidar Stavrić kaže da su dobili obaveštenje da je njihov predlog odbijen. 

Istorijat kompanije

Izgradnja Zapadne kapije Beograda završena je 1980. godine, a projektovao je čuveni arhitekta Mihajlo Mitrović.  Dve kule, nekadašnji centar poslovnog i političkog sveta Jugoslavije, spojene su na 26. spratu cilindričnom strukturom. Na samom vrhu zgrade nalazi se restoran odakle se pruža pogled na ceo grad, dok je par spratova niže smeštena bioskopska sala. 

U to vreme poslovna kula je predstavljala prvu pametnu zgradu na Balkanu jer je postojao poseban kompjuterski centar odakle se upravljalo hlađenjem, grejanjem, elektronikom, liftovima.

EPA/ANDREJ CUKIC

 

Kompanija Generaleksport je širila vremenom svoje delatnosti pa je imala svoju privatnu avio-kompaniju, kao preteču low cost letova. Osim "Avio geneksa" u okviru preduzeća poslovali su i turistička agencija, kao i brojni hoteli i apartmani u Beogradu i na Kopaoniku.

Kompanija i zgrada međutim, delile su sudbinu Jugoslavije prateći njen uspon i pad. Od 2015. godine Generaleksport je u stečaju, a zgrada i plato ispred nje nisu renovirani od izgradnje. 

Tokom restrukturiranja kompanije ICG 2008. i 2009. godine, prodati su nekadašnji hotel "Grand" na Kopaoniku i apartmansko naselje "Konaci", kao i nekadašnji beogradski hotel "Intercontinenal" i poslovni kompleks "Genex apartmani" na Novom Beogradu. Ta imovina prodata je za ukupno 173 miliona evra.

Komentari (0)

Biznis