Društvo

Miketić predlaže da država otkupi Geneks kulu i prenameni je u studentski dom

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2023

-

14:23

Miketić predlaže da država otkupi Geneks kulu i prenameni je u studentski dom
"Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve" - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Narodni poslanik Đorđe Miketić kaže da je njegova stranka Zajedno uputila predlog da Republika Srbija po pravu preče kupovine otkupi Geneks kulu i prenameni je u studentski dom.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima Miketić podseća da je Geneks kula ili zapadna kapija grada u trećem krugu prodaje, te da je cena sa početne dve milijarde dinara spuštena na 840 miliona tj. nešto iznad sedam miliona evra.

"Napisali smo zahtev ministarstvu finansija, ministarstvu za obrazovanje kao i Republičkoj direkciji za imovinu da Republika Srbija po pravu preče kupovine otkupi ovu značajnu zgradu i prenameni je u studentski dom", naveo je Miketić.

U saopštenju se navodi i da je Geneks kula svetski poznat primer brutalističkog pravca u arhitekturi, koja je 2021. godine proglašena za kulturno dobro, te da se mora sačuvati u originalnom obliku ali joj i treba udahnuti novi - studentski život.

Miketić tvrdi i da je više od 10.000 studenata u Beogradu ove godine ostalo bez svojih stanova zbog "basnoslovnog skoka kirija".

"Naš predlog iz stranke Zajedno je da država otkupi zgradu, jer cena je izuzetno povoljna i  prepusti je Univerzitetu u Beogradu na korišćenje, kao i da se angažuju studenti arhitekture, građevine i unutrašnjeg dizajna koji bi svojim inovativnim idejama adaptirali ovaj objekat za novu funkciju koju bi ona obavljala. Ovim jednostavnim potezom bi se pokazalo da Vlada brine i o arhitektonskim biserima grada, ali i o studentima i našoj budućnosti", naveo je Miketić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija