Biznis vesti

Ni iz drugog pokušaja nije uspela prodaja Zapadne kapije Beograda - Geneks kule

Komentari

Autor: Euronews Srbija / FoNet

26/08/2022

-

15:31

Ni iz drugog pokušaja nije uspela prodaja Zapadne kapije Beograda - Geneks kule
Geneks - Copyright EPA/ANDREJ CUKIC

veličina teksta

Aa Aa

Ni iz drugog pokušaja Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) nije uspela da pronađe kupca za zgradu Geneksa. Javno nadmetanje za poslovni deo Zapadne kapije Beograda - Geneks kule, koja je ponuđena po početnoj ceni od 1,46 milijardi dinara, bilo je zakazano za danas u podne. U Agenciji su za Euronews Srbija potvrdili da ni na ovom javnom nadmetanju nije bilo zainteresovanih ponuđača, pa je prodaja proglašena neuspešnom.

Uslov za učestvovanje na javnom nadmetanju bilo je da se potencijalni zainteresovani ponuđači do 17. avgusta otkupili dokumentaciju po ceni od 900.000 dinara i pripadajući PDV, i da uplate oko 834,68 miliona dinara na ime depozita do 19. avgusta. To, međutim, niko nije uradio.

Prethodni javno nadmetanje za Geneks kulu, koje je održano 23. maja, proglašeno je neuspelim pošto do 16. maja niko nije uplatio ni depozit, niti je predao bankarsku garanciju. Početna cena tada je bila 2,09 milijardi dinara.

Kula je u vlasništvu bivše kompanije Generaleksport koja se bavila međunarodnom i unutrašnjom trgovinom, hotelijerstvom, ugostiteljstvom i vazdušnim saobraćajem. Na nekada najmoćniju spoljno-trgovinsku kompaniju Jugoslavije danas podseća samo ova zgrada sa svojih 35 spratova i 135 metara visine. Na prodaju je samo jedna kula, dok druga pripada stanarima.

FoNet

 

Na današnjem javnom nadmetanju bilo je ponuđeno 28 poslovnih prostora ukupne površine od blizu 15.000 kvadrata, prostorije između 27. i 37. sprata čija ukupna površina iznosi 1.450 kvadrata, garaža od oko 9.000 kvadrata, kao i 10 "garažnih prostora" površine 6.445 kvadrata, navedeno je u oglasu o prodaji dela pokretne i nepokretne imovine nekadašnje kompanije Generaleksport. 

Zgrada proglašena za kulturno dobro

Dve kule, nekadašnji centar poslovnog i političkog sveta Jugoslavije, spojene su na 26. spratu cilindričnom strukturom. Na samom vrhu zgrade nalazi se restoran odakle se pruža pogled na ceo grad, dok je par spratova niže smeštena bioskopska sala. Zbog velikog kulturnog, istorijskog i arhitektonskog značaja Geneks je prošle godine proglašen za kulturno dobro.

"Poslovna kula je predstavljala prvu pametnu zgradu na Balkanu, jer je postojao poseban kompjuterski centar odakle se upravljalo hlađenjem, grejanjem, elektronikom, liftovima. Sa druge strane, Geneks je u vreme kada je ovaj objekat sagrađen bio jedna od 100 najuspešnijih firmi za spoljnu trgovinu u čitavom svetu. I to je kompanija koja je širila vremenom svoje delatnosti, pa je imala svoju privatnu avio-kompaniju, kao preteču low cost letova. Tako da ima višeaspekata koji su kandidovali ovu zgadu da bude prepoznata kao kulturno dobro", rekla je ranije za Euronews Srbija Ivana Vesković, istoričar umetnosti.

FoNet

 

Osim "Avio geneksa" u okviru preduzeća poslovali su i turistička agencija, kao i brojni hoteli i apartmani u Beogradu i na Kopaoniku. Kompanija i zgrada međutim, delile su sudbinu Jugoslavije prateći njen uspon i pad. Od 2015. godine Generaleksport je u stečaju, a zgrada i plato ispred nje nisu renovirani od izgradnje. Obnova zgrade biće moguća, ali samo uz saglasnost nadležnog organa.

Trenutno je samo nekoliko spratova poslovnog dela zgrade pod zakupom, dok preostali napušteni i ruinirani čekaju nove vlasnike. Gotovo sva imovina Geneksa uveliko je prodata i jedino je Zapadna kapija do sada tri puta bezuspešno bila nuđena na licitaciji.

Prema pisanju FoNeta, upravnik stambenog dela Geneks kule Božidar Stavrić optužio je na prvom nadmetanju Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika da prodaje tuđu imovinu, a članovima komisije uručio primerak krivične prijave, koja se odnosi na spornih 146 kvadrata "galerije" na krovu Geneks kule, 200 kvadrata pasarele i na prostor garaže i skloništa, koji ukupno ima oko 9.000 kvadrata.

Krivičnom prijavom, prema Stavrićevim rečima, obuhvaćen je i stečajni upravnik Generaleksporta (Geneksa) Budimir Mrdović, kao i Katastar. Stavrić je naveo da se kompanija Geneks u stečaju neosnovano uknjižila na parceli koja je parking u zajedničkom vlasništvu, dok je u katastru odbijen pokušaj da se Geneks uknjiži na pasareli između dva krila Geneks kule.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis