Biznis vesti

Lučić za Euronews Srbija: Predstavništvo Telekoma u Briselu važno, pratimo iskustva velikih evropskih operatera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/02/2023

-

10:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Telekom Srbija je otvorio svoje predstavništvo u Briselu, nedaleko od Evropske komisije. Kako navode u ovoj kompaniji, time se prati iskustvo velikih telekomunikacionih operatera koji takođe imaju svoja predstavništva u sedištu EU. Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je u intervjuu za Euronews Srbija da je kompanija već prisutna u mnogim evropskim zemljama i da je predstavništvo u Briselu važno zbog pristupa fondovima, ali i zbog razmene iskustva sa drugim velikim kompanijama. Ističe da je kompanija uspešno počela da posluje u Austriji i Švajcarskoj, a za ovu godinu najavljuje i otvaranje poslovnica u Nemačkoj. 

Koje će biti osnovne aktivnosti predstavništva Telekoma Srbija u Briselu?

- Telekom Srbija je sada već prisutan u 12 evropskih zemalja, uglavnom u delu Balkana, ali prisutni smo u Austriji, Švajcarskoj, a od maja i u Nemačkoj. Faktički, mi smo prisutni i u nekoliko zemalja koje su već u EU. Mi smo i telekomunikacioni operator na Zapadnom Balkanu koji se sve više približava EU. Samim tim, naše prisustvo ovde je mnogo bitno i mi u stvari pratimo iskustva velikih operatera kao što su Vodafon, Dojče Telekom i drugi, koji takođe imaju ovde predstavništva. Ovde je centar EU regulacije, centar gde možete da podelite iskustva sa drugim telekomunikacionim operaterima. Takođe, stvara vam se mogućnost pristupa fondovima, pre svega u razvoju digitalnih servisa i 5G infrastrukture.

Kako smo mi partneri sa Evropskom investicionom bankom u razvoju 5G, i kako imamo fond za finansiranje startapova, smatramo da ćemo u sferi digitalnih servisa i razvoju novih 5G tehnologija biti inovativan operator koji će te inovacije primeniti ne samo u Srbiji, već i u svim zemljama gde budemo poslovali. Mi ćemo poslovati minimalno u 13 evropskih zemalja.

Zašto se odlučili da baš ovde u Briselu otvorite predstavništvo?

- Zato što nam je taj odnos sa evropskim institucijama veoma bitan iz dva osnovna razloga. Jedan je pristup i efikasnije korišćenje sa naše strane u budućim godinama tih EU fondova za razvoj digitalnih servisa i 5G infrastrukture. Sa druge strane, brža primena i naše razumevanje EU pravne regulatvie, pogotovo u zemljama koje su članice EU, a mi sad tamo poslujemo. Tu su i predstavništva svih telekomunikacionih operatera, i imamo jedinstvenu situaciju da možemo da se sa njima sretnemo i razmenimo neka iskustva. Sad su telekomunikacioni operateri u jednoj vrsti tranzicije. Baš sad u Briselu je aktuelna ta diskusija, gde telekomunikacioni operateri traže deo prihoda velikih internet igrača kao što su Amazon i Gugl. Sve to se vodi ovde u Briselu. Sa tog stanovišta, s obzirom da mi želimo da budemo veliki evropski operator, ovo prisustvo je vrlo bitno. 

Takođe, moram da kažem sa zadovoljstvom, da će ove kancelarije koristiti i predstavništvo Euronews Srbija, što je mnogo bitno jer će nam onda i vesti iz Brisela generalno biti bliže u Srbiji.

Euronews Srbija

 

Rekli ste da planirate i dalje širenje. Da nije reč samo o Briselu i da nećete imati samo ovde predstavništvo. Šta su naredni planovi?

- Posle uspešnog starta naše kompanije u Austriji, gde imamo 150.000 korisnika, prošle godine smo pustili Švajcarsku, i ove godine u maju ili junu pustićemo komercijalno našu mobilnu telefoniju u Nemačkoj. Plan je da imamo više od 30 poslovnica u Nemačkoj. Ponudićemo korisnicima usluge mobilne telefonije i našeg televizijskog kontenta. Naravno, glavni cilj su nam ljudi iz balkanskog regiona koji žive u Nemačkoj. Ali u principu, probaćemo i da uzmemo deo osnovnog nemačkog tržišta od konkurencije. Sledeći korak nam je da se proširimo i na SAD. Tako da mislim da smo mi kao Telekom napravili jednu dobru kombinaciju standardnih strategija razvoja telekomunikacionih operatera, i malo smo uzeli strategiju od velikih internet igrača, koristeći to što smo mi već u Srbiji veliki proizvođači sadržaja, od sporta, preko filmova, serija i muzike, i koristeći to da razvijamo zajedno sa startapima u Srbiji digitalne servise.

Pokušavamo da se proširimo na što više  tržišta kako bismo direktno prodavali te usluge. Prihod Telekoma Srbija van granica Srbije je prošle godine bio pola milijarde. Mi očekujemo u budućnosti mnogo veći prihod. I to nam je želja u budućnosti, da prihod van granica Srbije premaši sam prihod u Srbiji i da Telekom Srbija postane internacionalna kompanija na nivou i u rangu velikih nacionalnih telekomunikacionih kompanija.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Komentari (0)

Biznis