Biznis vesti

Nova krađa delova na kontaktnoj mreži: Vozovi između Beograda i Novog Sada usporeni, Vesić: Lopovi nanose ogromnu štetu

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2023

-

15:43

Nova krađa delova na kontaktnoj mreži: Vozovi između Beograda i Novog Sada usporeni, Vesić: Lopovi nanose ogromnu štetu
Železnicka stanica Beograd Centar - Prokop - Copyright Boško Bunuševac

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da se konačno mora stati na put onima koji krađom delova kontaktne mreže na pruzi Beograd - Novi Sad ugrožavaju ljudske živote i nanose štetu državi i železnici.

Zbog krađe delova kontaktne mreže između Nove Pazove i Stare Pazove danas je ponovo na tom delu brze pruge uvedena lagana vožnja i smanjena brzina putničkih vozova, koji će umesto 200 kilometara na sat, dok se ukradeni delovi ne zamene, saobraćati svega 30 kilometara na sat.

"Zbog ovoga će danas kasniti vozovi na brzoj pruzi. Kradljivci su opet na brzoj pruzi svojim lopovlukom ugrozili ljudske živote i bezbednost železničkog saobraćaja, uništili imovinu i naneli ogromnu materijalnu štetu železnici, naveo je ministar Vesić u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je istakao da, zahvaljujući politici i strateškoj odlucu predsednika Aleksandra Vučića, država proteklih godina ulaže ogromna finansijska sredstva u izgradnju brze pruge i modernizaciju železnica, za dobrobit i u interesu svih građana naše zemlje.

"Svojim bahatim i nasilničkim ponašanjem lopovi nanose ogromnu štetu državi i železnici, ugrožavajući sve naše ogromne napore da izgradimo savremene i  brze pruge, po najvišim evropskim standardima. Tome se konačno mora stati na put", poručio je Vesić.

Podsetio je da se predsednik Vučić založio da te kazne budu višestruko duže i strože nego do sada, jer krađe predstavljaju ugrožavanje javne bezbednosti i opštu opasnost po živote ljudi.

"Naša kaznena politika mora da bude adekvatna težini ovakvih krađa delova železničke infrastrukture i ja kao ministar institiraću da to bude i sprovedeno. Državni organi moraju odlučno da reaguju i hitno otkriju i uhvate počinioce ovih krađa, a zatim i da ih najoštrije osude. Verujem da će se brzim hapšenjem lopova i strogim kaznama delovati preventivno i u velikoj meri sprečiti ovakve pojave", rekao je Vesić.

U tom smislu, ministar je naveo i da se očekuje da u prvom kvartalu ove godine budu usvojene izmene tri zakona - o železnici, o bezbednosti u železničkom saobraćaju, kao i o interoperabilnosti železničkog sistema, koji će uključiti i ošrtije kazne za ovakve krađe.

Dodao je da su izmene ovih zakona i deo procesa usklađivanja našeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije, u okviru pristupnih pregovora o članstvu u EU.

Komentari (0)

Biznis