Biznis vesti

"Menstrualno odsustvo": Španija je prva u Evropi omogućila ženama tri do pet dana odmora zbog bolnog ciklusa

Komentari

Autor: Euronews

16/02/2023

-

17:36

"Menstrualno odsustvo": Španija je prva u Evropi omogućila ženama tri do pet dana odmora zbog bolnog ciklusa
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španija je prva zemlja u Evropi koja je usvojila zakon koji omogućava osobama sa posebno bolnim menstruacijama da uzmu plaćeno "menstrualno odsustvo" sa posla, piše Euronews. Predlog zakona koji je parlament usvojio u četvrtak deo je šireg paketa o seksualnim i reproduktivnim pravima koji uključuje omogućavanje svakome ko ima 16 i više godina da abortira ili da promeni pol u svojoj ličnoj karti.

Zakon daje pravo na trodnevno "menstrualno odsustvo" – sa mogućnošću produženja na pet dana – moći će da ga koriste žene koje tokom ovog perioda imaju jake grčeve, mučninu, vrtoglavicu, pa čak i povraćanje. Za odsustvo je potrebna lekarska izjava, a javni sistem socijalnog osiguranja će platiti račun.

Očekuje se da će novi propis pomoći u borbi protiv stereotipa i mitova koji i dalje okružuju menstruaciju i ometaju život žena. Prema novom zakonu, Španija će takođe uvesti besplatne proizvode za žensku higijenu u određenim javnim objektima, kao što su obrazovne ustanove i zatvori.

profimedia

 

Kada je prvi put predstavljen prošle godine, nacrt zakona je takođe imao za cilj da ukine ili smanji PDV na specifične proizvode za žensku higijenu. Ta odredba je na kraju izostavljena, ali se očekuje da će biti ponovo aktuelizovana.

Španska ministarka za ravnopravnost Irene Montero, otvorena feministkinja u levičarskoj vladi, rekla je u tvitu da je to "istorijski dan napretka u feminističkim pravima".

"Dani kada su (žene) išle na posao sa bolom su prošli“, rekla je Montero prošle godine kada je predstavila nacrt zakona o zdravlju.

Ali, put do španskog menstrualnog odsustva bio je težak. Političari - uključujući i one unutar vladajuće koalicije - i sindikati su podeljeni oko te politike, za koju se neki plaše da bi mogla da se suprotstavi i stigmatizuje žene na radnom mestu.

Svaka treća žena ima bolne menstruacije

Širom sveta, "menstrualno odsustvo" trenutno postoji samo u malom broju zemalja, uključujući Japan, Tajvan, Indoneziju, Južnu Koreju i Zambiju.

Italija je koketirala sa tom idejom 2016. godine, predlažući zakon kojim bi radnicama koji su dobili lekarska uverenja dala tri potpuno plaćena slobodna dana, ali predlog nije usvojen pre isteka parlamentarnog mandata 2018. godine.

"To je takav gromobran za feministkinje“, rekla je za Euronews Next prošle godine Elizabet Hil, vanredna profesorka na Univerzitetu u Sidneju koja je detaljno proučavala politiku menstrualnog odsustva širom sveta.

profimedia

 

Debate oko menstruacije su često intenzivne, rekla je, sa zabrinutošću usredsređenom na to da li takva politika može pomoći ili ometati žene.

"Da li je oslobađajuća? Da li je to politika koja prepoznaje realnost naših tela na radu i nastoji da ih podrži? Ili je ovo politika koja stigmatizuje, sramoti, destimuliše zapošljavanje žena?“

Prema Španskom udruženju za ginekologiju i akušerstvo, oko trećine žena koje imaju menstruaciju pati od jakog bola poznatog kao dismenoreja. Simptomi uključuju akutni bol u stomaku, dijareju, glavobolju i groznicu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis