Biznis vesti

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji: Cilj da se zadrži trend rasta u građevini u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2023

-

14:24

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji: Cilj da se zadrži trend rasta u građevini u Srbiji
Izmene Zakona o planiranju i izgradnji: Cilj da se zadrži trend rasta u građevini u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kriva trenda rasta građevinarstva u Srbiji počela je da se zaravnjuje, a izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji imaju za cilj da se to ne desi i da se nastavi rast, poručeno je danas na poslednjoj u nizu javnih rasprava o ovom nacrtu. Državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  Aleksandra Damnjanović rekla je da je cilj izmena i dopuna da se dodatno unapredi što se može i zadrži trend rasta u građevini u Srbiji.

Ona je navela da je sada aktivno 120.000 gradilišta u Srbiji, a da je rekordna bila 2019. godina po izdatim građevinskim dozvolama, i dodala da posledično građevinarstvo direktno vuče rast još 22 privredne grane.

Dodala je da su ciljevi izmene zakona praćenje svetskih trendova u materijalima i načinu rada, otklanjanje kolizionih odredbi sa drugim propisima, stvaranje uslova za zakonitu gradnju, preventivno delovanje na novu bespravnu gradnju, praćenje promena u prostoru  i blagovremeno reagovanje, te dalja decentralizacija uprave.

Ona je rekla da će promene ovog sistemskog zakona imati za posledicu promenu i drugih zakona, a da će svi podzakonski akti biti doneti u roku od 60 dana.

Ovo je 11. izmena zakona iz 2009, a Damnjanović je istakla da se predloženim rešenjima na savremeni način uređuje odnos gradnje prema zaštićenim kulturnim i prirodnim dobrima.
Ove izmene podrazumevju i ukidanje konverzije građevinskog zemljišta, kao i zakona o linijskoj infrastrukturi.

Ona je istakla da ukudanje konverzije neće obuhvatiti zemljoradničke i stambene zudruge, društvena preduzeća, sportska drustv i udruženja kao i i sve ono što se odnosi na sporazume o sukcesiji.

Dodala je da konverzija neće biti ukidana ni na zemljištu koje je planski predviđeno za uređenje javne namene ili objekte javne namene.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Trpimir

20.02.2023 21:46

Ova gospođa Damnjanović važi u poslednjih ne manje od trideset godina(bez obzira ko je na vlasti) za autorku svih zakona iz oblasti građevinarstva i pokazalo se da su svaki put bili promašaj. Tako će biti i ovoga puta, jer drugačije ne može ni biti.

Biznis