Privreda

Vesić: Izmena Zakona o izgradnji prioritet ministarstva

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

16:36

Vesić: Izmena Zakona o izgradnji prioritet ministarstva
Vesić: Izmena Zakona o izgradnji prioritet ministarstva - Copyright Tanjug/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Izmena i dopuna zakona o izgradnji, ukidanje naknade za konverziju, kao i unapređenje građevinske industrije prioriteti su resornog ministarstva, poručio je na sastanku sa građevinskim kompanijama u PKS ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

"Ići ćemo na izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, koji je u trenutku kada je donet bio veoma dobar i doneo ogroman iskorak kada je u pitanju ova oblast, ali kao i svaki zakon posle određenog vremena treba da se menja, odnosno, neke stvari treba da se urede na drugi način", poručio je Vesić.

Vesić je najavio da će sa svim privrednicima koji pripadaju njegovom resoru razgovarati o problemima koji ih muče i istakao da će sa građevincima u narednom periodu razgovarati na temu konverzije, ukidanju naknade i problemima sa kojima se suočavaju u toj oblasti.

Tanjug/Predrag Mitić

 

Ocenio je da konverzija umnogome usporava sistem i da je lično on zbog toga protiv nje. Prema rečima Vesića, ministarstvo će raditi i na ubrzavanju administrativnih procedura i dobijanja građevinskih dozvola, a sve u cilju olakšavanja poslovanja građevinarskom sektoru.

"Privrednicima treba da se izađe u susret jer su oni ti koji zapošljavaju građane i daju plate i od njih zavisi bruto domaći proizvod, u zavisnosti od toga u kojoj meri je naše građevinarstvo aktivno ili ne", naveo je Vesić.

Vesić je razgovarao danas sa predstavnicima oko 40 kompanija iz sektora građevinarstva koje su članice PKS-a, kako bi, kazao je, čuo njihove probleme i izazove sa kojima se suočavaju i izašao im u susret kao resorni ministar.

Tanjug/Predrag Mitić

 

Poručio je da privrednici treba da znaju da u ministarstvu imaju saradnika koji rešava probleme, jer "svima nama je interes da se gradi, da kompanije rade dobro, plate budu veće i da se ovaj resor razvija, kao što se razvijao prethodnih godina".

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović kazao je da PKS neguje javno privredni dijalog i da se ovakva praksa pokazala kao dobar odgovor na svaki izazov, počevši od pandemije, pa do aktuelne krize sa ratom u Ukrajini.

"Privreda je izuzetno osetljiva na sve izazove koji se dešavaju na globalnom nivou. Građevinska industrija, industrija građevinskog materijala, poremećaji cena, poremećaji logistike i transporta su do te mere uticali da se, ono što je do pre nekoliko godina bio motor rasta BDP-a i razvoja - građevinska industrija, sada nalazi pred velikim izazovima", rekao je Vesić.

Poručio je da svi nadležni kako državni organi, tako i udruženja treba da izađu u susret privrednicima i da se vidi na koji način može da im se pomogne po pitanju nabavke materijala i vrednosti tog materijala, ali i ostalih problema.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis