Nekretnine

Vesić: Naknada za konverziju građevinskog zemljišta bi mogla biti ukinuta od aprila ili maja

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2023

-

11:19

Vesić: Naknada za konverziju građevinskog zemljišta bi mogla biti ukinuta od aprila ili maja
Goran Vesić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Konverzija uz naknadu prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem biće ukinuta narednih meseci izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Ministar je rekao Tanjugu da je u toku javna rasprava o nacrtu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, koja će trajati do 20. februara.

Istakao je da je cilj, pre svega, da se obezbedi veća transparentnost i smanjenje korupcije u izadavanju građevinskih dozvola i uvođenje kraćih rokova za izdavanje dozvola, kao i da se omoguće nove investicije i poveća zaštita prirodnih i zaštićenih kulturnih područja, kako se više ne bi događalo da se ruše objekti pod zaštitom.

"Uvode se i elementi "zelene gradnje" i ovo će biti do sada najekološkiji zakon, a doneće i rešavanje nekih problema koje je izazvala konverzija uz naknadu", rekao je Vesić.

Na pitanje da li će konverzija uz naknadu biti ukinuta ove godine, Vesić je rekao:

"Ako mene pitate nadam se da će biti ukinuta u narednih nekoliko meseci, do aprila ili maja, ali ne odlučujem samo ja o tome. Imamo potpunu podršku i premijerke i ministra finansija za ukidanje konverzije uz nakadu, jer oni razumeju kakve to efekte imati po budžet. Svi koji se odgovorno bave u Srbiji BDP-om  i investiranjem znaju koliko je to važno. Imamo potpuno jedinstven stav. Razumem da se neko buni protiv toga, a posebno oni koji su uveli zakon - 2009. godine", rekao je Vesić.

"Izgubili smo mnogo više nego što smo dobili"

Kaže da ne razume primedbe da će ukidanjem Zakona o konverziji uz naknadu, država ostati bez milijardi evra od naknade.

"To kažu oni koji su doneli ovaj zakon, a za 13 godina su obezbedili u budžet samo 36 miliona evra, a izgubili smo na hiljade radnih mesta i lokalne samouprave su izgubile stotine miliona evra kroz doprinose za građevinskog zemljište, koji nisu naplaćeni, kao i kroz nenaplaćeni porez na imovinu. Izgubili smo mnogo više nego što smo dobili. Da mogu da se naplate te milijarde o kojima pričaju, pa bile bi naplaćene, a umesto toga su lokalne samouprave izgubile stotine miliona evra", istakao je Vesić.

Dodao je da je potpuno neprimerno obmanjivati ljude pričama o milijardama evra koje ne postoje od nakande za konverziju.

"Trenutno je Nacrt izmena i dopuna zakona na javnoj raspravi, sutra će rasprava biti održana u Subotici, zatim u Kragujevcu, Beogradu i mi sada razgovaramo iz ministarstva sa građanima i investitorima i onima koji učestvuju u izdavanju građevinskih dozvola. Imaćemo i sastanak u Savetu stranih investitora, sa AmC ham i sa Savetom za zelenu gradnju, i sa SKGO sa načelnicima koji izdaju građevinske dozvole. U ovoj fazi želimo da čujemo sve predloge i da ovaj nacrt dodatno poboljšamo. Tako da ne znači da su sa  nacrtom rešeni svi problemi", naglasio je Vesić.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji predviđa da svi objekti moraju da budu besplatno priključeni na postojeću infrastrukturu, a posebno na vodovod, kanalizaciju, gasovod i  daljinsko grejanje. 

Predviđeno je i osnivanje Agencije za prostorno planiranje i urbanizam, koja će od ministarstva preuzeti deo nadležnosti, kao i uvođenje glavnog državnog urbaniste.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis