Biznis vesti

Dve dečije igračke povučene iz prodaje u Srbiji zbog rizika od gušenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/02/2023

-

13:48

Dve dečije igračke povučene iz prodaje u Srbiji zbog rizika od gušenja
Dve dečije igračke povučene iz prodaje u Srbiji zbog rizika od gušenja - Copyright Pepco

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine objavilo je preko Sistema za uzunjivanje o nebezbednim proizvodima (NEPRO) da su iz prodaje povučene dve dečije igračke, proizvođačka "Pepco". Prema informacijama objavljenim na sajtu, u pitanju su plišana muzička igračka u dve varijante, u obliku slona i zeke Pepco, kao i plišana igračka istog proizvođača, koja se sastoji od nekoliko vrsta voća, poput banane i jagode. Razlog za povlačenje sa tržišta je, kako je navedeno na sajtu NEPRO, rizik od gušenja.

Muzička igračka robne marke Pepco - slon i zeka, model SKU 331533, koja nema svoje pakovanje i prodaje se pojedinačno je proizvedena u KIni, a uvoznik je kompanija "Pepco" Beograd.
Model SKU 331533. Na sajtu je navedeno da se igračka povlači sa tržišta zbog rizika od gušenja. Kod plišane igračke voće u pitanju je model SKU 329977.

"Vlaknasti materijal za punjenje igračke je lako dostupan zbog slabosti određenih šavova. Dete ga može staviti u usta i ugušiti se", piše u obrazloženju za povlačenje obe igračke sa tržišta.

Kuvalo i modle ranije povučeni iz prodaje

Pre dve nedelje, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine je takođe preko Sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima (NEPRO) objavilo da se sa našeg tržišta povlače dva proizvoda. U pitanju su bili kuvalo za vodu i kalupi za mafine. Kako se navodi, kod kuvala postoji rizik od električnog udara, jer proizvod nema uzemljenje, pa korisnik može da dođe u dodir sa delovima pod naponom, dok kod modli postoji "hemijski rizik" prenosa materijala za pakovanje hrane na prehrambeni proizvod koji se u njima nalazi. Za oba proizvoda je naloženo povlačenje sa tržišta, kao i opoziv proizvoda od potrošača.

Kako je upozorio NEPRO, reč je o kuvalu za vodu brenda ROX, tip/model 57831, sa oznakom bar koda 3858890578317, kapaciteta 1,8 litara. Navodi se i da je proizvod upakovan u kartonskoj kutiji crno-sive boje. Proizvođač je kineska kompanija Guangdong Kelian Electrical Appliance Co, a uvoznik firma "ROX-BG" doo, Rucovićeva 7, Beograd. Distributeri ovog proizvoda u Srbiji su prodavnice Flutoo doo, TS Stork Group doo, STR Ducko marketi, Roaming Electronic doo, PTP DIS doo, Senta promet AD i drugi.

Drugi sporan proizvod su silikonske modle - kalupi za mafine robne marke Pepco model SКU 310531 broj serije 2200131053168. Proizvod je upakovan na kartonskoj podlozi sa prednjom - providnom plastičnom stranom. U obrazloženju piše da na kalupima postoji rizik migracije/prenosa formaldehida i melamina sa pomenutih materijala za pakovanje hrane na prehrambeni proizvod koji se u njima nalazi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis