Biznis vesti

PKS: Izmenama zakona do lakšeg zapošljavanja stranaca

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2023

-

14:50

PKS: Izmenama zakona do lakšeg zapošljavanja stranaca
PKS: Izmenama zakona do lakšeg zapošljavanja stranaca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izmene Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca treba da omoguće lakše i fleksibilnije zapošljavanje stranaca, kao i da omoguće digitalizaciju tog procesa, rečeno je danas na javnoj raspravi o nacrtima ovih rešenja u Privrednoj komori Srbije.

Cilj izmena i dopuna zakona je da se olakša ulazak, boravak i rad stranaca u Srbiji, rekao je Nenad Paunović iz Kabineta predsednice Vlade Srbije. Izmene su usmerene i na to da Srbija bude konkurentn na međunarodnom tržištu rada, posebo jer postoji nedostatak radne snage u mnogim zanimanjima, posebno kada je reče o niskokvalifikovanim radnicima, naveo je Paunović.

Proces izmena i dopuna započet je 2019. godine, a predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Zorica Vulić ukazala je da Zakon o strancima i Zakon o zaopšljavanju stranaca treba da se harmonizuju, jer su povezani.

Kako je rekla, na taj način biće olakšan način zapošljavanja i boravka stranaca u Srbiji, a predloženo je da rok u kome bi ndležne institucije dale odgovor bude 15 dana od dana dostavljanja dokumentacije.

Takođe, jedna od izmena biće skraćen period boravka za dobijanje stalnog boravka u zemlji, a sve aplikacije mogu da se podnesu elektronskim putem.

"Uvodi se jedinstven postupak, jedinstvena dozvola za rad, kompletan postupak je digitalizovan", rekla je Sanja Gavrilović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je ukazala da se  mora štititi i domaće tržište rada, te da će Nacionalna služba za zapošljavanje i dalje sprovoditi test tržišta rada.
 

Komentari (0)

Biznis