Biznis vesti

Novi šef Misije MMF: Cene struje i gasa će morati da rastu, one ne smeju da ostanu na ovako niskom nivou

Komentari

Autor: Z. R.

06/03/2023

-

13:24

Novi šef Misije MMF: Cene struje i gasa će morati da rastu, one ne smeju da ostanu na ovako niskom nivou
MMF - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Novi šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Donal Mekgetigan na Kopaonik biznis forumu je rekao da su neophodne strože monetarne mere, jer inflacija u Srbiji mora da bude niža. On je istakao da fiskalna i monetarna politika moraju da se usklade i da obore inflaciju. Takođe, dodao je da je fokus dvogodišnjeg aranžmana Srbije na energetici i potrebama budžeta, odnosno pokrivanju fiskalne politike, a njegova poenta jeste da cene energenata, koje su u Srbiji niske ne smeju da ostanu takve.

"Cene energenata će morati da rastu i to je suština programa. Cene struje i gasa ne smeju da ostanu na tako niskom niovu. EPS bi trebalo da prođe kroz program restrukturiranja zbog dosadašnjeg lošeg upravljanja i malih investicija", rekao je Mekgetigan.

Podsetio je da je novi stend baj aranžman u iznosu od 2,1 milijarde evra baziran na reformi energetskog sektora, javnih preduzeća i malih i srednjih preduzeća. Šef misije MMF-a je rekao da Srbija treba da nastavi sa rigidnom fiskalnom politikom na čemu će MMF insistirati.

Kada su u pitanju plate u javnom sektoru, on je rekao da ih treba ograničiti. Prema njegovim rečima, trebalo bi da se poveća nezavisnost državnih kompanija, a kod monetarne politike bi valjalo preduzimati strožije mere i raditi da inflacija bude niža, pa bi kako je rekao, Srbija koja je već podigla kamatne stope trebalo i dalje da ih povećava da bi se došlo do pozitivnih trendova u kretanju inflacije.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Kod fiskalne politike je veoma bitna disciplina, a fiskalna i monetarna politika moraju da se usklade. Program Srbije i MMF sadrži i potrebu ograničenja fiskalnog deficita, kao i ograničavanje rasta plata i penzija", rekao je Mekgetigan.

On je ocenio da je Srbija proteklih godina ostvarila impresivne rezultate u podizanju bruto proizvoda po glavi stanovnika, na tržištu rada gde je zaposlenost povećana a stopa nezaposlenosti rekordno niska, dok je u oblasti stranih direktnih investicija lider u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis