Biznis vesti

Klaus: Povećana tražnja za osmijumom, na Zemlji ga ima svega 17 kubnih metara

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

21:07

Klaus: Povećana tražnja za osmijumom, na Zemlji ga ima svega 17 kubnih metara
Klaus: Povećana tražnja za osmijumom, na Zemlji ga ima svega 17 kubnih metara - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Povećana je tražnja za najskupljim plemenitim metalom osmijumom, koji se koristi za izradu skupocenog nakita i luksunih predmeta, izjavila je danas zamenica direktora nemačkog Instituta za osmijum Skarlet Klaus.

Osmijum je najređi neradioaktivni element na Zemlji i ima ga svega 17 kubnih metara, ali je samo jedan kubni metar moguće iskopati, rekla je Klaus Tanjugu na Kopaonik biznis forumu, gde će taj plemeniti metal sutra biti prvi put predstavljen.

Ona je pojasnila da je osmijum oduvek bio u našem okruženju, ali da je otkriven tek 1804. godine, kao i da ga je tek od pre nekoliko godina moguće kristalizovati. Klaus dodaje da je osmijum tek od 2017. predstavljen tržištu.

Vlasnica prve međunarodne kompanije "Osleri", specijalizovane za proizvodnju nakita sa osmijumom, objašnjava da je vrednost tog plemenitog metala veća, jer je izuzetno redak.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

"Industrijska upotreba nikad neće biti velika zato što ga nema dovoljno. Jedino će se koristii u svrhu luksuza i nakita. Imamo povećanu tražnju za osmijumom na polju nakita. Nekoliko svetski poznatih brendova ga već ima u svojoj ponudi, najskuplja violina je napravljena od tog elementa. Vidimo ga sve više u upotrebi," kaže Klaus.

U poređenju sa zlatom, osmijum je vrlo nova pojava u svetu, navodi Klaus i dodaje da je zlato na tržištu više od 1.000 godina i da je isto toliko vremena imao da se razvije.

"Zlata će uvek biti, ali osmijum je vrlo redak i može u jednom momentu nestati, što se naziva kao 'veliki prasak osmijuma'. To znači da će, kada osmijum u prirodi nestane, kupci morati da ga kupuju od drugih ljudi koji ga već poseduju, što može dovesti do velike promene u ceni", objašnjava Klaus.

Ono što je zanimljivo kod osmijuma je da je svaki pojedinačni deo unikatan poput ljudskog otiska i svaki deo je u bazi podataka, kaže Klaus. Ona ocenjuje da ga to čini boljim u odnosu na zlato jer, kako kaže, sprečava bilo kakve prevare.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis