Biznis vesti

Rekordno niska vrednost švajcarskog diva nakon izjave jednog od investitora: Kredi svis povukao akcije evropskih banaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters, Tanjug

15/03/2023

-

19:43

Rekordno niska vrednost švajcarskog diva nakon izjave jednog od investitora: Kredi svis povukao akcije evropskih banaka
Tanjug/AP/Ennio Leanza/Keystone - Copyright Tanjug/AP/Ennio Leanza/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Evropske banke poslednjih dana prolaze kroz turbulentan period. Najpre je svet uzdrmao bankrot tri američke banke koje su izazvale potres na globalnom finasijskom tržištu, a sada su počele da padaju akcije švajcarske banke Kredi Svis koje su dostigle novi rekordno nizak nivo posle izjave najvećeg investitora, koji je naveo da ne može da pruži banci veću finansijsku pomoć, javlja Rojtes.

Tako su se akcije evropskih banka našle na novom udaru nakon rekordnog pada akcija švajcarske banke "Kredi Svis".

Predsednik Saudijske nacionalne banke u intervjuu za Blumberg rekao je da neće povećavati svoj udeo u Kredi Svisu.

"Odgovor - apsolutno ne, iz mnogo razloga. Navešću najjednostavniji razlog, koji je regulatorni i zakonski. Sada posedujemo 9,8 odsto banke, ako pređemo više od 10 odsto, sve vrste novih pravila počeće da se primenjuju na naše poslovanje. Bilo da je reč našem ili evropskom regulatoru, ili švajcarskom regulatoru", rekao je Amar Al Kudairi za Blumberg i zaključio da "nije sklon da ulazi u novi regulatorni režim".

Kako Euronews piše, ovaj najnoviji udar je još jedan udarac za banke koje se inače muče sa dosta finasijskih sandala. Akcije banaka su već poljuljane nakon kolapsa banke Silicijumske doline. 

Preti li bankrot Kredi Svisa?

Vrednost akcije Kredi Svisa pala je ispod dva švajcarska franka prvi put nakon što je Saudijska nacionalna banka saopštila da ne može povećati udeo u vlasništvu od 10 odsto zbog regulatornih problema, navodi Rojters.

Deonice švajcarske banke bile su niže za 20,2 odsto. Trgovanje akcijama na berzama bilo je obustavljeno nekoliko puta kako bi se smanjio obim trgovine i pad akcija.

Kredi Svis, nekada veliki igrač na Volstritu, pogođen je nizom pogrešnih koraka i neusklađenosti u poslednjih nekoliko godina, što je dovelo do narušavanje bankarske reputacije kod klijenata i investitora. Zbog toga je otpušteno nekoliko najvažnijih rukovodilaca banke.

Klijenti su prošle godine iz Kredi Svis banke povukli 123 milijarde švajcarskih franaka (133 milijarde dolara), uglavnom u četvrtom kvartalu.

Banka je na kraju godine prijavila godišnji neto gubitak od skoro 7,3 milijarde švajcarskih franaka (7,9 milijardi dolara), najveći od globalne finansijske krize 2008. godine.

Indeks evropskih bankarskih akcija pao je danas tokom rane trgovine i bio je prema poslednjim informacija niži za pet odsto, dostigavši najniži nivo od 4. januara. Vrednost indeksa opala je za 13 odsto u odnosu na prošlu srede, što je njegov najveći nedeljni pad od početka rata u Ukrajini. 

"Tržišta je veoma nestabilno. Prebacujemo se s problema američkih banaka na probleme evropskih banaka, pre svega Kredi Svisa", rekao je šef odeljenja rada sa klijentima u italijanske banci Ifigest u Milanu, Karlo Frančini, prenosi Tanjug.

Kako je on naveo veruju da se kriza sa Kredi Svisom može rešiti i da banka neće bankrotirati.

Akcije švajcarske banke UBS poslednje su pale za 6,8 odsto, takođe akcije francuskih banka BNP Pariba i Sosie Ženeral pale su za 8,7 odsto i 9,5 odsto. 

Bankrot tri američke banke

Tri američke banke bankrotirale su za samo nekoliko dana. Silvergate banka koja je kreditirala kriptokompanije se prva našla u problemima, a posle kolapsa u Silicon Valley Bank (SVB) koja je bankrotirala u petak i njujorške Signature banke u ponedeljak, investitori strahuju da je to tek vrh ledenog brega i da bi mogle da budu pogođene i druge finansijske institucije.

Propast SVB je drugi najveći bankrot jedne finansijske institucije u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. Ova banka, koja je nestala za svega 48 sati, je na kraju prošle godine imala 209 milijardi dolara ukupne imovine. Propast banke Silicijumske doline (SVB) nije, međutim, neuspeh finansijskog sistema, jer su vlasti SAD dozvolile da loš posao propadne, ali ono što se nakon toga dogodilo otkriva nedostatke u američkoj bankarskoj arhitekturi.

Agencija za procenu kreditnog rejtinga Mudis (Moody's) objavila je da je stavila šest američkih banaka na spisak za ponovnu analizu zbog potencijalnog smanjenja kreditnog rejtinga.

Kako navodi CNN, iz Mudisa je saopšteno da se očekuje da će više banaka biti pod pritiskom nakon propasti SVB-a, posebno onih sa velikim zalihama neosiguranih depozita i dugoročnih obveznica trezora čija je vrednost oslabila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis