Biznis vesti

Poslovni forum Zapadni Balkan - Španija održaće se 20. i 21. marta u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2023

-

10:35

Poslovni forum Zapadni Balkan - Španija održaće se 20. i 21. marta u Beogradu
Tanjug/AP/Rafiq Maqbool - Copyright Tanjug/AP/Rafiq Maqbool

veličina teksta

Aa Aa

Španska agencija za izvoz i investicije ICEX i Trgovinsko odeljenje Ambasade Španije organizovaće 20. i 21. marta u Beogradu multisektorski poslovni forum "Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days".

Kao nastavak jačanja bilateralnih odnosa između Španije i Srbije, započetog 2022. godine, posetom predsednika Vlade Španije Pedra Sančesa i održavanjem Poslovnog foruma Španija - Srbija u novembru prošle godine, ICEX i Trgovinsko odeljenje Ambasade Španije organizuju poslovni forum koji će okupiti španske kompanije i kompanije sa Zapadnog Balkana, sa glavnim fokusom na Srbiju, najavili su organizatori.

Forum će se sastojati od četiri panela i imaće za cilj, s jedne strane, da predstavi prioritetne projekte za razvoj Srbije u oblasti železničke, ekološke i energetske infrastrukture, kao i podršku međunarodnih finansijskih institucija i Delegacije EU ovim sektorima u Srbiji, a sa druge, da olakša kontakt i upoznavanje sa španskim kompanijama koje posluju u ovim sektorima. 

Prisutni, u hotelu Hajat, imaće priliku da se upoznaju i sa projektima razvoja železničke mreže u Albaniji, čiji će predstavnik učestvovati na panelu posvećenom železničkoj infrastrukturi.

Špansku delegaciju od 13 kompanija predvodi Hose Marija Blasko Ruis, direktor Sektora za infrastrukturu, zdravstvo i informaciono-komunikacione tehnologije ICEX-a.

Tom prilikom Beograd će posetiti i ekonomski savetnici pri ambasadama Kraljevine Španije u Severnoj Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, kao i predstavnici španskih ekonomskih kancelarija iz Brisela i Vašingtona, navedeno je u saopštenju.

Poseban panel za podšrku projekata u Srbiji

Na otvaranju poslovnog foruma govoriće ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić, a predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva rudarstva i energetike, Elektromreže Srbije, Elektroprivrede Srbije, Infrastrukture železnice Srbije španskim kompanijama će predstaviti strateški važne projekte za Srbiju.

Poseban panel biće posvećen podršci i finansiranju projekata u Srbiji, a na forumu će se prisutnima obratiti i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, iz Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne finansijske korporacije, Evropske investicione banke, kao i Delegacije EU u Srbiji.

Kako je navedeno, Srbija je glavni ekonomski partner Španije na Zapadnom Balkanu, zaslužna za 47 odsto ukupnog španskog izvoza ka regionu u 2022, dok ujedno sa 58 odsto doprinosi ukupnom izvozu zemalja Zapadnog Balkana ka Španiji. 

Robna razmena između Srbije i Španije u 2022. godini, prvi put u istoriji bilateralnih odnosa, premašila je milijardu evra, što predstavlja rast od 46 odsto u odnosu na već odličnu 2021. godinu. 

Španski izvoz u Srbiju povećan je za 33,2 odsto, dok je srpski izvoz ka Španiji porastao za 60,7 odsto, što govori o dobro konsolidovanim trgovinskim odnosima, koji svakako i dalje imaju visok potencijal rasta.

Španske kompanije su učestvovale u realizaciji različitih kapitalnih projekata u Srbiji, finansiranih iz evropskih ili međunarodnih fondova, kako u građevinarstvu, tako i kroz konsultantske usluge, obuku i stručno usavršavanje. 

Takođe, španske kompanije sve učestalije iskazuju interesovanje za ulaganje u razvoj obnovljive energije u Srbiji, u sektor u kome je Španija jedan od lider u svetu. Sektori moguće saradnje srpskih i španskih kompanija su višestruki: od poljoprivrede, prehrambene industrije, sektora kapitalnih dobara do obnovljivih izvora energije, životne sredine i IT. Ne treba zaboraviti ni turizam kao sektor koji doprinosi međusobnom upoznavanju. 

Direktni letovi Beograda sa Madridom, Barselonom, Malagom, Valensijom i Palma de Majorkom koji su otvoreni poslednjih godina svakako olakšavaju takvu interakciju.

Četvrta po veličini ekonomija u EU 

Španija je četvrta po veličini ekonomija u EU i jedna od turistički najposećenijih zemalja na svetu, navedeno je u saopštenju, i dodaje se da je to druga zemlja na svetu po veličini železničke mreže brzih pruga na svetu, da ima najdužu interoperabilnu železničku liniju u Evropi, (između Barselone i Malage), kao i da prednjači po razvijenosti mreže gradskog saobraćaja, imajući u vidu da osam španskih gradova ima metro, a još 11 tramvaj.

Njene kompanije snabdevaju kvalitetnom vodom 47 miliona stanovnika i više od 80 miliona turista godišnje.  Takođe Španija je najveći izvoznik svežeg voća i povrća na svetu i prva zemlju u Evropi po površini navodnjavanih useva. 

Španija ima više od 1.200 brana i rezervoara, preko 1.300 postrojenja za prečišćavanje vode i 2.300 pogona za prečišćavanje, među kojima se ističu napredni tercijarni sistemi u kojima se kontroliše  koncentracija jedinjenja azota i fosfora, stoji u saopštenju.

U sektoru obnovljive energije, Španija je jedan od svetskih lidera. To je peta zemlja u svetu po instalisanoj snazi energije vetra i sedma u oblasti instalisanih solarnih elektrana. Sa 50 termoelektrana u funkciji, Španija je i tržište sa najvećim operativnim kapacitetom na svetu u pogledu solarnih termoelektrana. 

S druge strane, Španija je jedna od zemalja u kojima obnovljivi izvori energije najviše doprinose proizvodnji električne energije. U 2021. godini ovaj doprinos je premašio 47 odsto, čime se Španija našla na četvrtom  mestu u Evropi u pogledu udela proizvodnje električne
energije iz vetra i sunca. 

Pored toga, Španija je lider u proizvodnji zelenog vodonika u Evropi, sa 72 GV kapaciteta elektrolizatora planiranih za 2030. godinu, odnosno čak 52 odsto projektovanog kapaciteta u Evropi, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Biznis