Biznis vesti

Arsić o aranžmanu sa MMF: Neće biti lako sprovesti reforme u javnim preduzećima zbog otpora interesnih grupa

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

12:52

Arsić o aranžmanu sa MMF: Neće biti lako sprovesti reforme u javnim preduzećima zbog otpora interesnih grupa
Trafo stanica - Copyright Tanjug/Danilo Mijatović

veličina teksta

Aa Aa

Urednik Kvartalnog monitora profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić ocenio je da je Srbija ispunila sve što je dogovoreno u sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i naglasio da su trenutno najveći rizici za reformu kod javnih preduzeća, pre svega Elektroprivrede Srbije.

 Istakao je da će prva tema razgovora sa delegacijom MMF-a biti reforma javnih preduzeća. 

"Najveći rizici su u oblasti javnih preduzeća, gde postoje interesne grupe kojima ne odgovaraju reforme, uključuju biznismene povezane sa aktuelnom vlašću, koji izvlače sredstva, dosta je partijski zaposlenih, sindikati koji u javnim preduzećima su moćni i mogu da blokiraju razne promene", opisao je Arsić rizike.

Rekao je da neće biti lako sprovesti reforme u javnim preduzećima, pogotovo u EPS-u, gde je stanje najkomplikovanije zbog otpora interesnih grupa. 

"Mislim da će država uspeti da sprovede reforme ako cela država stane iza toga, ne samo ministarstva privrede i finansija, nego i službe bezbednosti i svi koji su spremni da skrše otpore ako oni dođu od nekih interesnih grupa koje su sklone pretnjama i nasilju", rekao je Arsić. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis