Biznis vesti

Jelen: Moramo preduzeti mere da bankarski depoziti Amerikanaca ostanu bezbedni

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2023

-

08:23

Jelen: Moramo preduzeti mere da bankarski depoziti Amerikanaca ostanu bezbedni
Tanjug/AP/Yesica Fisch - Copyright Tanjug/AP/Yesica Fisch

veličina teksta

Aa Aa

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da je spremna da preduzme dalje mere kako bi osigurala da bankarski depoziti Amerikanaca ostanu bezbedni usred turbulencija u bankarskom sistemu.

''Koristili smo mere da brzo delujemo kako bismo sprečili prelivanje krize'', rekla je Jelen na saslušanju odbora za aproprijacije Predstavničkog doma SAD, prenosi Rojters.

''Ovo su alati koje bismo mogli ponovo da koristimo za instituciju bilo koje veličine ako procenimo da bi njen neuspeh predstavljao sistemski rizik'', dodala je ona.

Jelen je takođe rekla da pritisci u lancu snabdevanja i troškovi isporuke opadaju i da će na kraju verovatno doći do smanjenja inflacije.

Banku Silicijumske doline preuzeli su federalni regulatori 10. marta, kao i banku Signačer nekoliko dana kasnije. Više saveznih institucija, uključujući Ministarstvo pravde SAD i Komisiju za hartije od vrednosti, istražuju slučaj SVB.

Predsednik Komiteta za finansije Predstavničkog doma Patrik Mehenri, rekao je da je prerano reći da li je potreban novi zakon nakon propasti dve banke, dok je Bajden naveo da se bankarska kriza smirila i obećao Amerikancima da su njihovi depoziti sigurni.

Jelen je takođe rekla poslanicima da su Rusija i Kina motivisane da pokušaju da razviju alternativu američkom dolaru, ali i da bi im bilo ''izuzetno teško'' da to urade.

''Svakako želim da dolar ostane kao svetska rezervna valuta i postoji motivacija da Rusija i Kina moraju da pokušaju da razviju drugi sistem koji izbegava upotrebu dolara'', rekla je Jelen.

Komentari (0)

Biznis