Biznis vesti

Putarina poskupljuje od 1. aprila, ali neće biti ista za sve vozače: Cena zavisi od načina plaćanja

Komentari

Autor: Z. R.

24/03/2023

-

16:14

Putarina poskupljuje od 1. aprila, ali neće biti ista za sve vozače: Cena zavisi od načina plaćanja
Putarina poskupljuje od 1. aprila, ali neće biti ista za sve vozače: Cena zavisi od načina plaćanja - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Kilometar pređenog puta na srpskim koridorima od 1. aprila neće svi vozači plaćati isto. Putarina će poskupeti za sve kategorije vozila, ali će za one koji imaju TAG uređaje biti  jeftinija. Vlada Srbije je Putevima Srbije odobrila poskupljenje od 14 odsto, s tim da će oni koji koriste ENP imati povlašćenu cenu uvećanu za 8 odsto u odnosu na trenutne iznose naknade po deonicama.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić smatra da je odluka Vlade Srbije dobra i da bi trebalo da motiviše vozače da koriste ENP.

"U Putevima Srbije od oko 1.500 zaposlenih oko 1.000 radi na naplati putarine i to su ogromni troškovi. Osim toga, korišćenjem uređaja izbegavaju se ogromne gužve. Za one koji često koriste auto-put to je velika olakšica, jer će osim bržeg prolaska imati i uštedu", smatra profesor.

On kaže i da su ove popuste već uvele i neke evropske zemlje i navodi primer Hrvatske u kojoj je putarina 22 posto jeftinija za one koji koriste TAG uređaje.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da su i do sada vozači imali popuste kada uplate određenu količinu novca na TAG uređaj, ali da je ovo možda i bolji model, koji bi mogao da postakne više vozača da pređu na elektronsku naplatu putarine.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"To bi smanjilo gužve na naplatnim rampama, a tako se automatski povećava i bezbednost saobraćaja i zbog toga je to dobra mera", kaže Okanović za Euronews Srbija.

Koliko će koštati putarina?

Putarina će od 1. apila poskupeti na osnovu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, uz saglasnost koju je dala Vlada Srbije na izmenjenu Odluku o visini naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela i putnog objekta.

Prema toj odluci, na deonici od Beograda do Preševa vozači automobila će putarinu umesto 1.490 plaćati 1.690 dinara. Od Beograda do Dimitrovgrada naknada će umesto 1.310 biti 1.490 dinara, a od Preševa do Dimitrovgrada umesto 1.040, vozači će plaćati 1.180 dinara.

Vožnja od Beograda do Šida je trenutno 420 dinara, a biće 480 dinara. Oni koji budu koristili deonicu između Beograda i Subotice sada plaćaju 640, a ubuduće će putarina na tom potezu biti 720 dinara. Od Beograda do Čačka će putarina poskupeti 100 dinara i od prvog dana aprila će biti 530 dinara. 

Naplata putarine se inače obavlja na 830 kilometara auto-puteva u Srbiji, a u sistemu naplate je 66 naplatnih stanica. Prema podacima iz Godišnjeg izveštaja naplate putarine za 2022. ovaj vid naplate korišćen je za 29.349.378 prolazaka srpskim koridorima, od ukupno 68.546.420, koliko ih je bilo tokom prošle godine.

Tanjug/Rade Prelić

 

Procentualno je zabeležen rast elektronske naplate od 15 odsto. Najveći procenat naplate TAG uređajima je na Koridoru 10.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis