Biznis vesti

Borba protiv seče šume u Bavaništu: Meštani podneli više od 20 krivičnih prijava, traže da šuma pređe u ruke države

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

30/03/2023

-

17:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Meštani Bavaništa, sela u kovinskoj opštini, od septembra pokušavaju da sačuvaju lokalnu šumu i da se izbore za kažnjavanje pojedinaca, institucija i preduzeća odgovornih za nelegalnu seču. U oštini Kovin smatraju da bi rešenje za šumu, koja je danas deo stečajne mase Društvenog preduzeća "Lune Milovanović", bilo da je otkupi Ministarstvo poljoprivrede. Međutim ni iz tog ministarstva, ni iz Vlade, niti iz pokrajinskih institucija za sada nema naznaka da su zainteresovani.

Štit od košave, od nanosa peska iz Deliblatske peščare, mesto odakle dobijaju pijaću vodu - sve je to ova šuma za meštane Bavaništa. Meštani koji mesecima brane šumu koja je zvanično vlasništvo Društvenog preduzeća "Lune Milovanović", kažu da su još u septembru shvatili da iza seče stoji potpuno druga firma. Navode da su birali najkvalitetnija i najveća stabla, a Stefan Šimun kaže za Euronews Srbija da je do sada posečeno više od 360 stabala.

"Ne pamtim ovakvu seču. Ja sam se pridružio ovim našim omladincima, jer hoćemo da zaštitimo ovo", kaže Jovan Nikolić, stanovnik Bavaništa.

Šumarski inspektor izašao je na teren i konstatovao da je posečeno oko hiljadu kubnih metara šume, vrednih 50 miliona dinara. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu zabranio je dalju seču, ali se ona nastavila, a meštani svedoče da su viđali kamione kako posečena drva iz šume izvoze uz policijsku pratnju. Zato su zaštitu organizovali sami.

Meštani Bavaništa danonoćno su tokom dva meseca dežurali i čuvali ovu šumu. Nakon što je smenjen prethodni stečajni upravnik zadruge "Lune Milovanović", nastavljeno je 24-očasovno dežurstvo za koje je sada zaduženo privatno obezbeđenje, angažovano od strane Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Meštani podneli više od 20 krivičnih prijava

Meštani su podneli više od 20 krivičnih prijava, a iz Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu za Euronews Srbija navode da je jedno lice Z.S. osumnjičeno, te da će uskoro biti saslušan. U opštini kažu da se još jedan, veliki predmet vodi i u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a na osnovu prijava inspektora Pokrajinskog sekretarijata.

"On je podneo dve prijave za privredni prestup protiv DP "Lune Milovanović" Bavanište i jednu krivičnu prijavu protiv izvođača radova - firme "God 22" iz Beograda", kaže Jelena Čolaković, načelnica opštinske uprave Kovin.

Euronews Srbija

 

U međuvremenu, šuma je kao deo stečajne mase oglašena na prodaju, a meštane Bavaništa koji su tu prodaju pokušavali da spreče, jer traže da ona postane državno vlasništvo, u opštini su krajem februara prvi put primili na razgovor. Poručili su im da su na istoj strani.

"Da su hteli da pomognu, da daju podršku, mogli su u bilo kom momentu da dođu, da se obrate bilo kome od nas aktivista", kaže Milica dimitrijević Nikolić, meštanka Bavaništa.

Prodaja propala, čeka se Ministarstvo poljoprivrede

Stav opštine je drugačiji. Rade, pojašnjavaju, šta mogu. Predložili su da se odloži ili obustavi zakazana prodaja šume, odnosno da se uz saglasnost Odbora poverilaca, ona neposrednom pogodbom proda Ministarstvu poljoprivrede. Prodaja nije odložena, ali je propala, jer nije bilo zainteresovanih.

Predsednica opštine je i dalje u kontaktu sa relevantnim organizacijama. Idemo na to da se drugi krug održi neposrednom pogodbom i da se ugovor zaključi sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva", navodi Jelena Čolaković.

Euronews Srbija

 

Optimisti su, iako ministarstvo za sada ne pokazuje da je zainteresovano. Meštani s druge strane strahuju, od nove prodaje, koja će dodatno sniziti cenu šume.

"Nije stvar u ceni, nego je stvar da opstane ova šuma, jer je nama jako bitna, jer je Vojvodina jako malo pošumljena. Da bi mi, odnosno i mlađe generacije mogle da dišu punim plućima", poručuje Aleksandar Stankov, stanovnik Bavaništa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis