Društvo

Srbijašume: Šumokradice u Srbiji godišnje bespravno poseku 7.000 kubnih metara drva

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

22:24

Srbijašume: Šumokradice u Srbiji godišnje bespravno poseku 7.000 kubnih metara drva
Srbijašume: Šumokradice u Srbiji godišnje bespravno poseku 7.000 kubnih metara drva - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U centralnoj Srbiji bespravno se godišnje iseče u proseku 7.000 kubnih metara drva, a od 1999. najviše je krađa šuma, 688.000 kubnih metara, duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, podaci su "Srbijašuma".

Pomoćnik direktora za šumarstvo u "Srbijašumama" Zvonimir Baković kaže za RTS da šumokradice, pored finansijske, nanose i ekološku štetu, koja je mnogo veća.

Direktna šteta koju su u protekle dve decenije nanele šumokradice samo na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom premašuje 2,8 milijardi dinara, dok ekološka šteta premašuju vrednost od 250 miliona evra.

"S druge strane, vreme da se te šume saniraju, da se vrate u pređašnje stanje, može se meriti desetinama godina, ako ne i jednim vekom", ističe Baković.

Dodaje da "Srbijašume", zajedno sa vojskom, policijom, resornim ministarstvom, Šumarskim fakultetom i Zavodom za zaštitu šume, rade na planu za sanaciju i suzbijanje štete.

Kazne od 10.000 do 300.000 dinara

Baković navodi da su podnete ukupno 763 prijave protiv šumokradica.

Kazne za bespravnu seču šume su od 10.000 do 300.000 dinara, u zavisnosti od toga da li šumu seče privredno lice, preduzetnik ili fizičko lice.

Napominje da šume čuva 575 čuvara u 625 šumskih rejona, te da nijedno stablo ne može biti posečeno bez odgovarajuće procedure.

Srbija spada u srednje pošumljene zemlje. Pod šumama je 29,1 odsto njene teritorije, a od ukupnog šumskog fonda 47 odsto su državne šume kojima upravljaju "Srbijašume".

U "Srbijašumama" kažu da se krađa nastavlja, te da je tokom noći ponovo zabeležena bespravna seča na području Kuršumlije. Proteklog vikenda na tom području šumokradice su pucale na pripadnike MUP-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija