Biznis vesti

Vesić u Sloveniji: Jedna od tema uspostavljanje voza na liniji Beograd - Zagreb - Ljubljana - Beč

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2023

-

14:04

Vesić u Sloveniji: Jedna od tema uspostavljanje voza na liniji Beograd - Zagreb - Ljubljana - Beč
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić boravi u radnoj poseti Sloveniji gde će se u ponedeljak sastati sa koleginicom ministarkom infrastrukture Slovenije Alenkom Bratušek sa kojom će razgovarati o bilateralnoj saradnji i rekonstrukciji pruge od Beograda, preko Zagreba do Ljubljane i Beča i uspostavljanju brzog voza. 

Nakon sastanka sa koleginicom Bratušek, Vesić će imati sastanke i sa predstavnicima Slovenskih železnica kao i sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.  

Vesić je najavio nakon puštanja u rad deonice puta Novi Beograd - Surčin da će tokom posete Sloveniji, sa ministarkom infrastrukture Alenkom Bratušek razgovarati o pruzi Beograd - Beč, preko Zagreba i Ljublјane.

"Mi projektujemo deo brze pruge Beograd - Šid, dužine 90 kilometara, i sa EU razgovaramo da se napravi 'intersiti' voz Beograd-Zagreb-Ljublјana-Beč. Tokom nedavne posete Italiji, minsitar Mateo Salvini mi je rekao da je i Italija zainteresovana da se uklјuči u taj projekat. Sve to omogućava saobraćajnu povezanost sa drugim zemlјama i veći komfor života lјudi", rekao je Vesić.

Podsetio je da se uveliko gradi nastavak brze pruge od Novog Sada do Subotice, dok mađarski partneri grade deo od granice do Budimpešte, kao i da je potpisan ugovor sa EIB-om i EBRD-om za izgradnju brze pruge do Niša, duge 228 kilometara.

"Za četiri godine putovaćemo od Beograda do Niša za 100 minuta, imaćemo direktnu vezu Niš - Budimpešta. Tako menjmo način života lјudi", rekao je Vesić.

Krajem februara ministar Vesić sastao se sa ambasadorom Slovenije u Srbiji Damjanom Bergantom sa kojim je razgovarao o unarpređenju odnosa dve zemlje u oblasti transporta i građevinarstva. 

Ambasador Bergant je tada istakao da je Slovenija veoma zainteresovana za projekat modernizacije pruge od Beograda do Ljubljane i da preko 1.500 slovenačkih firmi posluje u Srbiji i da su zainteresovane za investiranje, posebno u obasti građevinarstva. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis