Biznis vesti

Bez gužvi u špicu sa jednim TAG uređajem: Od leta jedinstvena naplata putarine između Srbije i Severne Makedonije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2023

-

16:43

Bez gužvi u špicu sa jednim TAG uređajem: Od leta jedinstvena naplata putarine između Srbije i Severne Makedonije
Tanjug/Predrag Mitić - Copyright Tanjug/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je izjavio da je danas s makedonskim kolegom Blagojem Bočvarskim potpisao sporazum o uspostavljanju integrisanog sistema elektronske naplate putarine korišćenjem ETC uređaja između Srbije i Severne Makedonije.

On je na svom Instagram nalogu naveo da će građani dve zemlje moći na teritoriji Srbije i Severne Makedonije da prolaze kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, plaćajući putarinu beskontaktno korišćenjem sopstvenog ETC uređaja.

"To znači da će srpskim tagom moći da se plaća putarina na naplatnoj rampi u Severnoj Makedoniji kao i sa makedonskom u Srbiji. Od leta tu mogućnost imaće stanovnici Srbije i Severne Makedonije, a u planu je proširenje projekta na zemlje regiona, najpre Republiku Albaniju, pod okriljem inicijative,Otvoreni Balkan, a zatim i na Hrvatsku i Grčku", rekao je Vesić.

On je istakao da je uspostavljanje pune funkcionalnosti sistema za stanovnike Srbije i Severne Makedonije planirano za leto ove godine.

"Open Balkan" elektronska naplata putarine (Open Balkan ETC) je akcija za uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u ove tri zemlje, a u Putevima Srbije su ranije za Euronews Srbija rekli da su ENP sistemi bazirani na istoj tehnološkoj platformi, DSRC- direct short range communication. 

"Korisnici uređaja za elektronsku naplatu putarine će moći će koriste postojeći ENP uređaj uz prekonfiguraciju istog i registraciju svoje platne kartice na nekom od prodajnih mesta. Uređaj za ENP će biti vezan za platnu karticu korisnika, dok će sam korisnik moći da bira da li će se sredstva naplaćivati u nacionalnoj ili stranoj valuti", objasnili su u Putevima Srbije.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Očekuju da će se jedinstvenim sistemom naplate povećati bezbednost u saobraćaju i da će se smanjiti gužve na auto-putevima. Novi način plaćanja putarine trebalo bi i da rastereti protok vozila na naplatnim rampama, a prednost za građane je što neće morati u špicu sezone da čekaju u kolonama i što će brže stizati do željene destinacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis