Biznis vesti

Bernar Arno treća osoba na svetu čije je bogatstvo premašilo više od 200 milijardi dolara

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2023

-

07:56

Bernar Arno treća osoba na svetu čije je bogatstvo premašilo više od 200 milijardi dolara
Bernar Arno - Copyright AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Bogatstvo najimućnije osobe na svetu, Bernara Arnoa, premašuje 200 milijardi dolara, a šef francuske kompanije za proizvodnju luksuzne robe LVMH postao je tek treća osoba, nakon Ilona Maska i Džefa Bezosa, koja je ikada stekla takvo bogatstvo.

Arnovo bogatstvo premašilo je 200 milijardi dolara po prvi put, jer su deonice njegovog francuskog carstva luksuzne robe LVMH dostigle rekordnu vrednost, prenosi Gardijan.

Ovaj 74-ogodišnjak postao je tek treća osoba u istoriji koja je stekla takvo bogatstvo. Ilon Mask iz Tesle i Bezos iz Amazona već su dostigli tu magičnu brojku, pre nego što su njihova bogatstva nazadovala zbog pada cena deonica tehnoloških kompanija.

Arnovo bogatstvo se ovih dana povećalo za 2,4 milijarde dolara, na 201 milijardu dolara, pokazuje Blumbergov indeks milijardera koji se svakodnevno ažurira.

Njegovo bogatstvo ove godine se povećalo za 39 milijardi dolara, jer su deonice LVMH-a porasle za 30 odsto, zahvaljujući sve većoj tražnji za luksuznom robom među svetskim bogatašima.

Postavio svoju decu na ključne pozicije 

Francuski milijarder je 25 milijardi dolara bogatiji od Maska, čije je bogatstvo oboreno njegovom kupovinom Tvitera za 44 milijarde dolara i padom vrednosti kompanije za električne automobile Tesla od 50 posto tokom prošle godine.

Mask je Teslin suosnivač, izvršni direktor i poseduje 13 odsto  deonica. Bezos, koji je bio prva osoba koja je u avgustu 2020. dostigla granicu od 200 milijardi dolara, treća je najbogatija osoba na svetu s bogatstvom od 128 milijardi dolara.

Arno je predsednik i glavni izvršni direktor LVMH-a, koji poseduje brendove kao što su Luj Viton, Kristijan Dior ili i šampanjac Moet. Njegove su deonice skočile za više od 150 posto u poslednje tri godine, dostigavši u sredu novu najvišu vrednost od 853 evra.

Arno, koji je suosnivač grupe luksuznih proizvoda pre 35 godina i njen je većinski deoničar, nedavno je imenovao svoju decu na ključne uloge u poslu. 

U januaru je njegovo najstarije dete, ćerka Delfin, imenovana za šefa Kristijan Diora, drugog najvećeg brenda u imperiji, a njen brat Antoan unapređen je na čelo holdinga koji kontroliše LVMH i bogatstvo porodice Arno.

Njegovo troje mlađe đece takođe imaju važne poslove u najvećoj svetskoj kompaniji luksuzne robe, koja uključuje brendove kao što su Stela Makartni, "TAG Heuer", Bulgari i Tifani.

Komentari (0)

Biznis