Biznis vesti

Zaposleni iz Tesle uhvaćeni kako su tajno uzimali snimke iz vozila i delili ih

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2023

-

20:35

Zaposleni iz Tesle uhvaćeni kako su tajno uzimali snimke iz vozila i delili ih
Model S - Copyright Tanjug/AP David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Grupa zaposlenih u američkoj kompaniji Tesla je između 2019. godine i 2022. tajno uzimala privatne snimke iz automobila mušterija i delila ih međusobno, a neki video snimci su bili vrlo privatni, reklo je za Rojters devet bivših zaposlenih iz ove firme.

Teslini automobil imaju kamere koje pomažu pri vožnji, ali i, kako navodi američka kompanija, kamere su napravljene da "od podloge do vrha zaštite vašu privatnost".

Neki od snimaka koje su ukrali zaposleni uhvatili su mušterije u nekim "vrlo sramnim situacijama", dodaju svedoci.

Jedan bivši zaposleni opisao je jedan video na kojem se vidi kako muškarac prilazi automobilu potpuno nag.

Takođe, delili su se snimci sudara i incidenata na putevima.

Na jednom snimku iz 2021. godine vidi se kako automobil Tesle ide velikom brzinom u stambenom delu i udara dete na biciklu. Dete je odletelo u jednom pravcu, a bicikl u drugom.

Video se proširio u kancelariji Tesle u San Mateo u Kalirofniji "kao požar", dodao je bivši zaposleni.

Rojters navodi da je bilo još snimaka, ali da nije mogao da dođe do njih, za koje bivši zaposleni kažu da ih nisu sačuvali.

Kompanija zahteva od vlasnika automobila da im daju dozvolu za korišćenje tačskrinova, pre nego što Tesla prikupi njihove podatke.

"Vaši podaci pripadaju vama", navodi se na Teslinom sajtu.

U delu o privatnosti, Tesla pojašnjava da, ukoliko se mušterija slaže da se njihovi podaci dele "vaše vozilo može sakupljati podatke i načiniti ih dostupnim kompaniji za analizu".

"To može dalje da pomogne Tesli da poboljša proizvode, opremu i utvrdi probleme brže. Takođe, mogu biti uzeti kratki video snimci ili slike, ali to nije povezano sa računom kupca ili identifikacionim brojem vozila i ne otkriva vašu ličnost", ističe se na sajtu.

Karlo Plic, advokat za privatna pitanja iz Nemačke, rekao je Rojtersu da bi bilo teško da se nađe pravno opravdanje pod Evropskim zakonom za zaštitu podataka i privatnosti, da video snimci iz vozila kruže intertno firmom ukoliko nema nikakve veze sa bezbednošću i funkcionalnosti vozila" vozačkog sistema Tesle.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis