Fokus

Apelacioni sud SAD: Mask prekršio zakon pretnjom da će radnici Tesle izgubiti akcije ukoliko se učlane u sindikat

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2023

-

15:38

Apelacioni sud SAD: Mask prekršio zakon pretnjom da će radnici Tesle izgubiti akcije ukoliko se učlane u sindikat
Tanjug/AP/Benjamin Fanjoy - Copyright Tanjug/AP/Benjamin Fanjoy

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor američkog proizvođača električnih automobila "Tesla" Ilon Mask prekršio je savezni zakon o radu kada je napisao na Tviteru da će zaposleni u toj kompaniji izgubiti mogućnost dobijanja akcija, ukoliko se učlane u sindikat, saopštio je sud.

Peti okružni apelacioni sud SAD, sa sedištem u Nju Orleansu, potvrdio je odluku američkog Nacionalnog odbora za radne odnose u kojoj se navodi da Maskova poruka na Tviteru iz 2018. godine predstavlja nezakonitu pretnju koja bi mogla da obeshrabri radnike da se učlanjuju u sindikat i naložio Masku da izbriše tu poruku, objavio je Gardijan.

"Tesla" je tvrdio da tvit o sindikalnom udruživanju nije pretnja i da samo uzima u obzir činjenicu da sindikalni radnici u drugim automobilskim kompanijama nisu dobili opcije za akcije.

Sudsko veće je, međutim, navelo da značajni dokazi podržavaju zaključak da je Maskov tvit bio implicitna pretnja za ukidanje berzanskih opcija kao način odmazde za članstvo u sindikatu.

Usred kampanje u fabrici "Tesla" u Fremontu u Kaliforniji, koju je sproveo sindikat Ujedinjenih radnika automobila (UAV), Mask je tvitovao: "Ništa ne sprečava tim 'Tesle' u našoj fabrici automobila da glasa za sindikat... Ali zašto plaćati sindikalne članarine i odustajati od opcija za akcije u bescenje? ”

Predsednik UAV Šon Fajn pozdravio je odluku suda. 

"Evo kompanije koja je očigledno prekršila zakon, a ipak je prošlo nekoliko godina pre nego što su ovi radnici postigli bar malo pravde“, rekao je Fajn.

"Tesla" je u februaru dobio spor povodom tužbe akcionara zbog još jednog Maskovog tvita iz 2018. godine, kada je napisao da je obezbeđeno finansiranje da bi ta kompanija u potpunosti postala privatna, što se kasnije pokazalo da nije tačno. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet