Tehnologija

Mask najavio promenu plaćene funkcije Tviter blu od 15. aprila

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2023

-

12:02

Mask najavio promenu plaćene funkcije Tviter blu od 15. aprila
Tanjug/AP/Hannibal Hanschke, Pixabay - Copyright Tanjug/AP/Hannibal Hanschke, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vlasnik "Tvitera" Ilon Mask najavio je promenu plaćene funkcije Tviter blu od 15. aprila, kada će samo verifikovani pretplatnici imati postove preporučene drugim korisnicima i moći da glasaju u anketama.

Mask je rekao da su promene "jedini realan način da se reši napredni AI bot koji preuzima vlast".

"Glasanje u anketama će zahtevati verifikaciju iz istog razloga", naveo je Mask.

Prema toj izmeni, postovi sa naloga koji se ne plaćaju neće biti uključeni u preporučene tvitove "Za vas", objavio je BBC.

Mask je ranije izjavio da plaćena verifikacija značajno povećava troškove korišćenja botova i olakšava njihovu identifikaciju. 

Međutim, pojedini korisnici društvenih medija kritikovali su taj potez.

"Tviter" je prošle sedmice saopštio da će ukloniti verifikovan status pojedinih naloga koji datiraju iz vremena pre nego što je Mask kupio kompaniju. 

Korisnici trenutno plaćaju sedam dolara mesečno za verifikaciju plavim kvačicama, što takođe omogućava pristup dodatnim funkcijama.

Bivši radnik u "Tviter" timu za verifikaciju, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za BBC da je cilj njegovog tima bio da zaštiti korisnike od štete u stvarnom svetu, a da je najnovija mera potpuno suprotna od toga.

"Verifikovani korisnici će koristiti svoju moć i svoje prisustvo na platformi da utiču na bilo šta, od dezinformacija do stvarne štete za korisnike širom sveta. To je tiha pretnja koju niko ne vidi", upozorio je taj izvor. 

Mask je prošle godine, kada je kupio "Tviter", rekao da želi da se platformi "maksimalno veruje" i da to "nije način da se zaradi novac", a sadašnja politika kompanije veoma se razlikuje od tih ideala, ocenjuje BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin