Tehnologija

Mask i stručnjaci protiv razvoja veštačke inteligencije pre bezbednosnih protokola, pozvali na šestomesečnu pauzu

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2023

-

12:00

Mask i stručnjaci protiv razvoja veštačke inteligencije pre bezbednosnih protokola, pozvali na šestomesečnu pauzu
Mask i stručnjaci protiv razvoja veštačke inteligencije pre bezbednosnih protokola, pozvali na šestomesečnu pauzu - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ilon Mask i grupa stručnjaka za veštačku inteligenciju i direktora u ovoj industriji pozvali su na šestomesečnu pauzu u naprednom razvoju veštačke inteligencije sve dok se ne postignu zajednički bezbednosni protokoli za takva postignuća.

Od kraja novembra, ostvaren je veliki napredak na planu veštačke inteligencije (AI), a on je podstakao četbot ČetGPT-4, kojeg je razvio startap "OpenAI", čija istraživanja finansiraju milijarderi poput Maska, prenosi Rojters.

U pismu, koje je objavio neprofitni institut "Fjučer of lajf", a potpisalo više od 1.000 pojedinaca, uključujući Maska, izvršnog direktora "Stabiliti AI" Emad Mostaka, istraživače iz kompanije "Dip majnd" u vlasništvu "Alfabeta", i vodećih naučnika u oblasti AI Džošue Bengia i Stjuarta Rasela, poziva se na zaustavljanje naprednog razvoja veštačke inteligencije sve dok nezavisni stručnjaci ne razviju, implementiraju i revidiraju zajedničke bezbednosne protokole za takva otkrića.

"Moćne sisteme veštačke inteligencije treba razvijati tek kada budemo uvereni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će se njihovim rizicima moći upravljati", navodi se u pismu.

Pismo je usledilo nakon što je Evropol posle istraživanja načina na koje kriminalci mogu da zloupotrebe velike jezičke modele (LLM), kao što je Čet GPT,  u ponedeljak upozorio na potencijalnu zloupotrebu ovog sistema kroz tri oblasti kriminalnih aktivnosti koje izazivaju najveću zabrinutost, "pecanje", odnosno "fišing", širenje dezinformacija, i sajber kriminal.

Mask, čija kompanija Tesla koristi AI za sistem autopilota u vozilima, saopštio je i ranije svoje zabrinutosti u vezi sa razvojem veštačke inteligencije.

Milijarder je bio jedan od suosnivača i prvih investitora u Open AI, koji stoji iza ovog četbota, a prema njegovim tvrdnjama više nema udeo u kompaniji i nije uključen u njene operacije.

U svojoj ranijoj objavi na Tviteru Mask je citirao izjavu Čet GPT-a o tome da je savršena veštačka inteligencija i da ne pravi greške, i da "ako postoje greške, to je zbog spoljnih faktora, kao što su problemi sa serverom, korisnički unosi, rezultati na vebu ili kvarovi na mreži".

Sem Altman, izvršni direktor kompanije Open AI koja je stvorila Čet GPT nije potpisao ovo pismo, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin