Biznis vesti

Genov: Zadovoljavajuća poseta turista tokom uskršnjih praznika

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2023

-

23:13

Genov: Zadovoljavajuća poseta turista tokom uskršnjih praznika
Genov: Zadovoljavajuća poseta turista tokom uskršnjih praznika - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) Georgi Genov rekao je danas da je turistička popunjenost Beograda i većih gradova u Srbiji tokom uskršnjih praznika između 30 i 35 odsto i ocenio da je to zadovoljavajuće, s obzirom na to da je Uskrs praznik koji se uglavnom provodi kod kuće.

"Kada su u pitanju planinske destinacije, posećenost se kreće od 70 do 75 odsto. Najveća popunjenost je uobičajeno na Zlatiboru ali ništa manje nije ni u banjama. Svi planinski centri su popunjeni na zadovoljavajućem nivou nisu popounjeni 90 ili 100 odsto, ali uglavnom smo zadovoljni sa popunjenošću s obzirom na to da se ovaj praznik slavi kod kuće", rekao je Genov za Tanjug.

Za produženi vikned 150 evra po osobi

Za jedan produženi vikend, dodaje on, potrebno je izdvojiti oko 150 evra po osobi, ali, ističe da je to zbog povećanja troškova hotela, od plata do energenata.

"Ako pogledamo period 2019-2022, svi troškovi su otišli za 109 -110 procenata. Govorim o platama i energentima, a sa druge strane cene u hotelima su povećane između 20 i 30 procenata, i to ne kod svih hotela neki su i zadržali cene", rekao je Genov.

On je naglasio da i privatni smeštaj koji nije u sklopu HORES-a ima izuzetan kvalitet te da smeštajna industrija Srbije dosta napreduje.

Problem zaposlenih u hotelskoj industriji

Kada je reč o problemu nedostatka radne snage, koji je u ovom sektoru posebno nakon pandemije kovida posebno izražen, Genov ocenjuje da je oko 50 odsto radnika iz hotelske industrije otišlo u druge delatnosti, a 50 odsto da radi u inostranstvu.

"Tako da smo mi ostali recimo sa 19.000 zaposlenih u hotelskoj industriji sa nekih 360 hotela 2020, da bi danas to bilo 13.500. Dakle 5.000 ljudi manje radi u hotelskoj industriji sto predstavlja problem. Oni odrađuju posao, ali tu je veliki umor kod zaposlenih i ne može da se pruži kvalitet kada je reč o hotelima", ističe Genov.

On je naglasio da je potrebno da se uključe svi, pa i država, kako bi se ova kriza prevazišla i ovaj sektor u tom smislu vratio u normalu.

"Moramo da razmišljamo da su u Hrvatskoj na primer veće plate, da je sektor zapostavljen godinama unazad, a država može da pomogne sa smanjenjem doprinosa kada su ugostitieljska radna mesta u pitanju. Poslodavci mogu da pomognu da se odreknu dela profita, marže. A sa treće strane i sami zaposleni da vide na koji način mogu da ostanu ovde, a ne idu u inostranstvo", rekao je Genov.

Veliki izazov predstavlja i obrazovanje, dodao je on, kao i kako stvoriti nove kadrove.  Komentarišući Nacrt zakona o autorskim pravima Genov kaže da HORES traži da se autorska prava plaćaju na osnovu popunjenosti hotela.

"Hoteli plaćaju paušalno autorska prava autorskim agencijama, bez obzira na to da li hotel radi ili ne, da li je popunjen sa 100 ili 50 procenata. Hotel plaća autorska prava u sobi, a soba nije javno mesto. Oni istovremeno plaćaju i za sobu i u restoran, u lobiju, velnes centru, a hotel je jedinstvena građenvinska celina i tražimo da se na osnovu popunjenosti hotela plaćaju autorska prava", zaključio je Genov.

Komentari (0)

Biznis