Biznis vesti

Vujačić: Kina danas prvi trgovinski partner sveta, nekad su to bile SAD

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2023

-

16:13

Vujačić: Kina danas prvi trgovinski partner sveta, nekad su to bile SAD
Tanjug/AP/Kiichiro Sato - Copyright Tanjug/AP/Kiichiro Sato

veličina teksta

Aa Aa

Profesor Ekonomskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka u Beogradu Ivan Vujačić rekao je danas da je Kina sada prvi trgovinski partner sveta, što su nekad bile SAD, i istakao da je ekonomska veza te dve zemlje jedna od najvažnijih.

Vujačić je, na onlajn konferenciji "Američka politika i ekonomija: pogled iz Srbije", ukazao da su, međutim, odnosi Pekinga i Vašingtona postali kompleksniji i napetiji u poslednjih nekoliko godina.
On je, na panelu "SAD u savremenim međunarodnim ekonomskim odnosima", istakao da je u SAD broj ljudi zaposlenih u industriji pao na 10 odsto, za šta je Amerikanci okriviljuju Kinu i zbog toga joj uvode ograničenja.

Vujačić smatra, međutim, da su za to više kriva automatizacija i novi softveri, nego Kina.

On je podsetio da su od 2018. godine SAD i Kina uključene u trgovinski rat, pri čemu su obe zemlje uvele tarife na robe jedna drugoj. 

SAD, pritom, optužuju Kinu za nepravedne trgovinske prakse, uključujući krađu intelektualne svojine i prisilni prenos tehnologije, dok Kina optužuje SAD da pokušava da ograniči njen rast kao globalne ekonomske sile.

Pored trgovinskog rata, SAD i Kina su uključene u niz drugih ekonomskih sporova - na primer, SAD optužuju Kinu da manipuliše vrednošću svoje valute, juana, kako bi stekla prednost u međunarodnoj trgovini.

SAD su takođe zabrinute zbog sve većeg uticaja Kine u ključnim industrijama, kao što su telekomunikacije i visokotehnološka proizvodnja.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Žarković, objasnila je da su, uprkos ovim izazovima, SAD i Kina nastavile da održavaju ekonomske odnose. 

U novembru 2020. godine, dve zemlje su potpisale trgovinski sporazum prve faze, kojim se Kina obavezala da će kupovati dodatnu robe i usluge od SAD i da će napraviti strukturne promene u svojim ekonomskim politikama. 

Međutim, mnogi osnovni problemi u odnosu između SAD i Kine ostaju nerešeni, a napetosti između ove dve zemlje će najverovatnije i dalje postojati u bliskoj budućnosti.

Predavači se se složili da je trgovinski rat značajno uticao na globalnu ekonomiju, uključujući pad cena deonica i povećanu nesigurnost u međunarodnoj trgovini, a mnoge firme uključene u trgovinu između SAD i Kine takođe su imale poteškoća.

U novembru 2020. godine, dve zemlje su potpisale fazni sporazum, pod nazivoma "Faza Jedan" o trgovini koji je smanjio napetosti i pružio olakšanje globalnoj ekonomiji.

"Kupite američko", iako je ta politika najpre predstavljena 1930. godine, sada zauzima istaknuto mesto u nizu trgovinskih politika SAD.

Praksa isključivanja snabdevanja iz inostranstva nastala je u vreme Velike depresije, a govornici panela se  slažu da su ovi zakoni često kontraproduktivni jer su skupi za poreske obveznike, smanjuju izvoz i gube više radnih mesta nego što stvaraju.

Američki zakoni o kupovini obično nameću visoke kazne za kupovinu stranih materijala ili učešće stranih kompanija u saveznim nabavkama, tako se navodu da je američki zakon o oporavku i reinvestiranju iz 2009. godine (Zakon o stimulaciji) zahtevao kupovinu američkog gvožđa i čelika osim ako se ukupni troškovi projekta ne povećaju za 25 procenata ili više.

Kina takođe ima razvijenu strategiju širenja svog ekonomskog uticaja, na osnovu koga jača i njen politički uticaj. 

Jedna od najvećih je "Inicijativa pojas i put", kojom je obuhvatila gotovo svaku tačku planete u nastojanju da pruži podsticaj, pre svega, očuvanju rasta svoje ekonomije, a onda i da utiče na globalni ekonomski sistem na način da on više odgovara potrebama kineske ekonomije.

Deo "Inicijative pojas i put" je i Srbija, koja sa Kinom već ima sporazume o realizaciji više od sedam milijardi evra vrednih projekata, kako se nezvanično saznaje.

To je ujedno i jedan od razloga zbog kojeg neki domaći ekonomisti već upozoravaju da bi Srbija mogla da doživi sudbinu pojedinih afričkih zemalja, čije banke pozajmljuju novac za velike infrastrukturne projekte, na kojima rade kineske kompanije, rečeno je na skupu.

Onlajn debata o američkoj politici i ekonomiji deo je projekta "Amerikano – mali podsticaj za buđenje" koji Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative sprovodi uz podršku Ambasade SAD u Srbiji.
 

Komentari (0)

Biznis