Biznis vesti

Izveštaj Kredi svisa: U prva tri meseca ove godine iz banke povučena 61 milijarda švajcarskih franaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

24/04/2023

-

08:18

Izveštaj Kredi svisa: U prva tri meseca ove godine iz banke povučena 61 milijarda švajcarskih franaka
Tanjug/AP/Walter Bieri/Keystone - Copyright Tanjug/AP/Walter Bieri/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Propali bankarski gigant Kredi Svis saopštio je da je 61,2 milijarde švajcarskih franaka (68,6 milijardi dolara) povučeno iz banke u prva tri meseca ove godine, u izveštaju koji daje bolji uvid u ono što je dovelo do propasti ove institucije stare 167 godine.

Ovo saopštenje objavljeno je u sklopu izveštaja u kom banka navodi ono što se smatra njenim poslednji finansijskim rezultatima, jer se očekuje da će uskoro biti prinudna prodaja konkurentskoj UBS.

Vodeći odsek za upravljanje bogatstvom Kredi Svisa zabeležio je pad imovine kojom je upravljao na kraju marta na 502,5 milijardi franaka, skoro 29 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u saopštenju Kredi Svisa.

"Ovi odlivi su se ublažili, ali još nisu nestali u potpunosti", dodaje se u izveštaju, prenosi BBC.

Kredi svis je radio sa velikim gubicima i suočio se sa nizom problema poslednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca.

U 2022. godini, izvestio je o gubitku od oko 7,3 milijarde švajcarskih franaka, što je značilo da je to bila najgora godina od 2008. Takođe, ova banka je upozorila da ne očekuje da će biti profitabilna do 2024. godine.

Komentari (0)

Biznis