Biznis vesti

Bajatović: Cena priključka za gas ostaje ista, ukidaju se takse, menja se procedura

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

14:59

Bajatović: Cena priključka za gas ostaje ista, ukidaju se takse, menja se procedura
Dušan Bajatović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da cena priključka za gas ostaje ista, 780 evra sa PDV-om, ali da potrošači više neće plaćati takse, dok će se sama procedura promeniti.

"Do sada ste morali da odete u opštinu, predate projekat gasifikacije, onda izlazi tehnička komisija, plaćate takse, pa dobijate upotrebnu dozvolu. Sada dajete projekat u opštini i sve ostalo je na operateru, 'Srbijagasu' ili nekom drugom operateru na distribuciji, a u Srbiji ih ima 36, njima dajete projekat. Oni dođu da priključe, izlazi komisija koju formira operater, nju ne plaćate vi i nikoga više ne obaveštavate", izjavio je Bajatović za RTS. 

Prema njegovim rečima, cena se neće menjati iako je došlo do porasta cene goriva, radne snage i repromaterijala, a sama procedura priključivanja na gas je pojednostavljena.

"Jednom idete u opštinu, sve ostalo rešavate sa operaterom, on vas priključuje, pušta gas, kaže da je instalacija u redu, pri tome se i ne vraćate više u opštinu, skraćena i pojeftinjena procedura", dodao je Bajatović.

Potrošač mora da bude priključen na gas u roku od 90 dana od potpisivanja ugovora, ali to obično bude i ranije, naveo je direktor "Srbijagasa".

Gasifikacija domaćinstava, za koju vlada veliko interesovanje, kasni zbog nedostatka neophodnih setova, ali radi se na prevazilaženju tog problema. 

Na pitanje koji delovi Srbije će prvi biti priključeni, Bajatović je rekao da je reč o Vojvodini i Beogradu, kao i ceo požarevački i smederevski okrug. 

Najavljena je i gasifikacija u Valjevu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Ubu, a verovatno i u Vladičinom Hanu.

Izmene i dopune Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja prirodnim gasom, koje su usvojene prošle nedelje, smanjuju trošak i ubrzavaju priključenje na gas, a to važi za potrošače stambenih zgrada kategorije A, saopštila je ranije Vlada Srbije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis