Biznis vesti

Broj oglasa za zaposlenje IT stručnjaka prepolovljen - da li se svetska kriza u industriji preliva u Srbiju?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Jovan Đurić

30/04/2023

-

17:28

Broj oglasa za zaposlenje IT stručnjaka prepolovljen - da li se svetska kriza u industriji preliva u Srbiju?
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Broj oglasa za zaposlenje na IT pozicije u Srbiji, u prvom kvartalu 2023. godine, prepolovljen je u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su najnoviji podaci sajta HelloWorld.rs. Dodaje se da je ovo iznenadilo mnoge posmatrače tržišta, s obzirom na to da je prethodna godina bila obeležena visokom tražnjom za IT stručnjacima i brzim rastom industrije. Ovaj trend nametnuo je i pitanje da li se, nakon rekordne godine na domaćem tržištu, globalna kriza u "tech" industriji preliva i na Srbiju?

"Razloga za ovakve trendove je nekoliko, ali je činjenica da smo ipak dobro prošli i da planirana kriza, ipak, i nije toliko velika kako smo očekivali", rekao je za Euronews Srbija Marko Vučetić sa sajta HelloWorld.

Kao glavni razlog za pad broja IT oglasa, Vučetić je naveo sukob u Ukrajini, zbog kog je sve bilo neizvesno i nije se znalo šta će se dešavati krajem 2022. godine, što se, kako kaže, kasnije prelilo i na prvi kvartal 2023.

Takođe, istakao je i da se rezultati gledaju u odnosu na 2022. godinu, koja je bila rekordna po pitanju tražnje za IT stručnjacima.

"Za vreme pandemije smo primetili da je bila povećana tražnja za IT stručnjacima. Recimo, 2022. godina je krenula rekordno, sve brojke su nam pokazivale da će biti rekordna, što je i bila. Imali smo više od 2.000 oglasa na mesečnom nivou na sajtu, sve do poslednjeg kvartala prošle godine", naglašava Vučetić.

Već od poslednjeg kvartala prošle godine, odnosno od oktobra 2022, postao je primetan trend usporenja zapošljavanja IT stručnjaka.

"U periodu od oktobra do decembra prošle godine, imali smo 38 odsto oglasa manje u odnosu na prethodni kvartal", rekao je Vučetić.

Mediori najtraženiji među IT stručnjacima

Vučetić je za Euronews Srbija rekao da situacija, ipak, nije onoliko ozbiljna koliko su svi mislili da će biti, i istakao da će se već u ovom mesecu videti naznaka da će se situacija poboljšati.

"Očekujemo da će ovo usporenje zapošljavanja u IT industriji polako ali sigurno da se okonča, recimo, početkom maja ili juna meseca", dodao je Vučetić.

profimedia

 

Detaljnija analiza oglasa na ovom sajtu pokazuje da se u 2023. godini traži manji broj senior IT stručnjaka u odnosu na prošlu godinu, dok su mediori postali prioritet poslodavcima.  Prema podacima sa sajta HelloWorld.rs, u prvom kvartalu 2023. godine, čak 64% odsto svih oglasa upravo je namenjeno mediorima, 18 odsto seniorima, dok su ponude za juniore činile 15 odsto svih oglasa.  U poređenju sa prošlom godinom, udeo oglasa za seniore se smanjio za 5%, dok se udeo oglasa za juniore povećao za 7%.

Koji poslovi dominiraju tržištem?

Domaćim IT tržištem u 2023. godini dominiraju softver developeri, što nije iznenađujuće s obzirom na njihovu važnost u razvoju softverskih rešenja, navodi se u istraživanju. IT Help Desk/Support pozicija se takođe nalazi na visokom drugom mestu, dok su System Administrator/Engineer, Frontend Developer i DevOps System Administrator/Engineer na trećem, četvrtom i petom mestu, pokazalo je istraživanje.

Takođe, kada se uzmu u obzir plate navedene na ovom sajtu, vidljivo je da su one ostale na istom nivou kao i prethodnih godina, ali su softver developeri i u 2023. godini najplaćenija grupa IT stručnjaka, ističe se.

"Takođe, analiza sajta HelloWorld.rs pokazala je i da je značajan broj žena u potrazi za poslom u IT sektoru. Svaki četvrti kandidat koji traži posao na našem sajtu je žena", navodi se u saopštenju.

Pexels

 

"To samo potvrđuje da je sve veći broj njih zainteresovano da napravi karijeru u IT sektoru. Rast broja žena u IT-ju je izuzetno pozitivan trend i pokazatelj da se polako smanjuje rodna nejednakost u ovoj industriji", ističu sa sajta.

Vučetić: "Svetski trendovi nisu se prelili kod nas"

IT sektor je jedan od onih koji su doživeli najveći procvat tokom pandemije koronavirusa, ali podaci iz ove godine pokazuju da širom sveta vlada trend otpuštanja stručnjaka za informacione tehnologije.

Ovaj talas predvode velike tehnološke kompanije kao što su Meta, Tviter, Alfabet, Majkrosoft ili Amazon. Prema podacima koje je prikupio Blumberg, od 1. oktobra prošle godine do 3. aprila ove, tehnološki sektor pretrpeo je oko 172.500 otkaza. 

Lideri velikih tehnoloških kompanija rekli su da su zaposlili mnogo više ljudi nego što im je zaista potrebno zbog zahteva koje je trebalo ispuniti tokom perioda pandemije koronavirusa, a mnogi u Silicijumskoj dolini ostali su zapanjeni pred ovim talasom otpuštanja.

Vučetić za Euronews Srbija kaže da je početak 2023. bio rekordan po pitanju otkaza na svetskom nivou, ali da se "taj trend nije preslikao i u Srbiji, što je dobro". 

"Samo 100.000 ih je bilo u januaru na svetskom nivou, zatim u februaru i martu po oko 50.000, što je za IT sektor bilo neverovatno. Samo u prva tri meseca ove godine je na svetskom nivou broj otkaza bio veći nego u celoj prošloj", kaže Vučetić.

Otkaza je, kako kaže, bilo i u Srbiji, ali zanemarljivo. Umesto toga, kaže da bi se trenutna situacija na srpskom IT tržištu mogla nazvati "usporenjem zapošljavanja". 

Zakerberg najavio "godinu efikasnosti"

Šef kompanije Meta, Mark Zakerberg, rekao je da će 2023. biti "godina efikasnosti", a ta kompanija je 18 aprila najavila da očekuje kako će u narednim mesecima podeliti još 10.000 otkaza.

AP Photo/Tony Avelar

 

Američki tehnološki gigant Majkrosoft je nagovestio da će zatvoriti 10.000 radnih mesta do kraja trećeg kvartala fiskalne 2023. godine, dok je Amazon najavio da će otpuštanja u celoj kompaniji obuhvatiti više od 18.000 zaposlenih.

I kompanija Tviter ubrzano je smanjila broj zaposlenih u raznim oblastima nakon što ju je preuzeo preuzeo Ilon Mask, a Alfabet (u čijem vlasništvu je Gugl) saopštio je da će na svetskom nivou otpustiti 12.000 radnika.

Vučetić, za kraj, dodaje da postoji još jedna stvar koji je uticala na svetsku IT scenu - razvoj veštačke inteligencije. 

"ChatGPT je dobar primer da, kada radite neke generičke poslove, sada može da vam skrati vreme nekog procesa za između 30 i 60 odsto. To je zaista fascinantno, i takođe dovodi do svega što se dešava na tržištu rada", zaključio je Vučetić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis