Biznis vesti

Vučić: Država ima velike planove za luku Prahovo, spremni smo da uložimo mnogo novca

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2021

-

11:35

Vučić: Država ima velike planove za luku Prahovo, spremni smo da uložimo mnogo novca
Vučić: Država ima velike planove za luku Prahovo, spremni smo da uložimo mnogo novca - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je luka Prahovo veoma važna i da država ima ogromne planove za Prahovo i spremna je da uloži veliki novac, jer je to jedna od ključnih tačaka razvoja i velika je stvar za Srbiju ako se uspe u revitalizaciji tog područja.

Na konstataciju novinara da je jedan od važnih infrastrukturnih projekata i vađenje potopljenih brodova kod Prahova, Vučić je rekao da to jeste veoma važno, da su planovi za Prahovo veliki i da bi u narednih mesec ili dva trebalo da država definiše svoje zahteve i potrebe, kako bi se taj posao obavio.

"Sa pravljenjem industrijske zone u Prahovu, dovođenjem velikih kompanija, dobili bismo dodatni izlaz, ja kažem na naše more, jer nas to približava i Crnom moru, povezuje sa svima i omogućava lakši prevoz baržama i brodvima do svih evropskih destinacija", rekao je Vučić.

On je ukazao da bi to podiglo ne samo Dušanovac, Mihajlovac, Jabukovac, Brzu palanku, već i ceo Negotin, Kladovo, a to dodatno pomaže Boru, Donjem Milanovcu, Majdanpeku.

Tanjug/Strahinja Aćimović

"Planovi za Prahovo veliki, u narednih mesec ili dva trebalo bi da država definiše svoje zahteve i potrebe"

"Spremni smo da uložimo veliki novac. Mi još tražimo kako da dobijemo obezbeđenje da će tu firme koje imaju poslovne planove, moći da dođu da rade. Da ne uložimo 50-100 miliona, a da nemamo ništa. Tražimo garancije i sigurnost za ozbiljan posao, a onda bismo time zaposlili ceo nezaposleni deo istoka Srbije i to je od nas od presudnog značaja", rekao je Vučić.

Posle toga, kaže, ostaje da se dovede jedan veliki investitor u Požarevac.

Podsetio je da je u planu izgradnja brze saobraćajnice do Požarevca, i dalje do Velikog gradišta i Golupca, a namera je da se rade i drugi putevi u tom delu, kako bi se uvezao ceo istok Srbije, do Zaječara.

"Mnogo toga radimo i pravimo, ali Prahovo jeste jedna od ključnih tačaka razvoja i ako to uspemo, to je velika stvar za Srbiju", rekao je Vučić nakon obilaska Komandnog tornja na Dunavu kod Kladova.

Na tom mestu Vučić je rekao da će odgovarati samo na pitanja o infrastrukturnim projektima, a ne i političkim protivnicima, jer o njima, kaže, ne želi da govori pred evropskim predstavnicima, pa će na ostala pitanja odgovarati po obilasku rekonstruisanog puta, deonica HE Ðerdap 1 - Kladovo.

"Dajte malo nama, dosta ste drugima"

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li će, nakon što u septembru počne proširenje luke Prahovo, uslediti dalja ulaganja u luke, preneo da je sada čuo od Evropljana koliko para imaju i da hoće da ulažu.

"Sem, uložite nešto više para u Srbiju. Kada vidim da imate 55,4 milijarde moglo bi malo više da bude za nas. Dosta ste dali svima drugima, dajte malo i nama", rekao je on u šali obraćajući se šefu Delegacije EU Semu Fabriciju.

Vučić se zahvalio EU na dosadašnjim ulaganjima, na otvorenosti, kao i mogućnosti da učestvujemo u tim projektima.

"Imamo problem sa regulisanjem vodotoka sa Hrvatskom. Neću da govorim ovde šta mislim, jer neću da Fabricija dovodim u neprijatnu situaciju“, dodao je on ukazujući da postoje problemi oko Vukovarske ade i mnogo toga.

Rekao je da mora mnogo da se uradi, da se osnaži Smederevo, zatim kod Ramske tvrđave, gde se ne graničnimo sa Rumunijom, a gde je Dunav kod nas najširi.

Vučić je rekao da su luke budućnost, jer će se morati ulagati više u plovidbu zbog niže emisije štetnih gasova.

Konstatovao je i da će ulaganja dovesti i do rasta cena placeva, čija će vrednost skočiti i do četiri puta.

"Čim smo najavili brzu saobraćajnicu cene placeva i nekretnina su skočile i do pet puta“, konstatovao je on.

"Ulažemo jos 380 miliona evra u HE Ðerdap u narednih 10 godina"

Vučić je najavio da će država uložiti još 380 miliona evra u HE Ðerdap u narednih 10 godina, kako bi Ðedap mogao da dobije dodatnih 50 megavata struje.

"Ključno pitanje napretka Srbije je pitanje energetskog snabdevanja i enegetske bezbednosti naše zemlje", poručio je Vučić.

Istakao je da Srbija troši sve više struje, ne samo zimi već i leti, kao i da su se građani navikli na mnogo udobniji život i ne razmišljaju da li ćemo imati dovoljno resursa i struje u narendom periodu.

"Mi ćemo u revitalizaciju sistema HE Ðerdap da uložimo u narednih 10 godina još 380 miliona evra, to je važan zadatak za EPS. Ðerdap mora da dobije novih 50 megavata za proizvodnju struje", naglasio je Vučić.

Dodao je da će se kao predsednik boriti za to, ako bude neslaganja sa vladom, da se više ulagaže u energetsku infrastrukturu.

Komentari (0)

Biznis