Biznis vesti

Turska lira pada nakon izbora, na tržištu nesigurnost

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2023

-

16:16

Turska lira pada nakon izbora, na tržištu nesigurnost
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turska lira je nakon prvog kruga predsedničkih i parlamentarnih izbora pala na 19,7 lira za američki dolar.

Indeks instanbulske berze BIST 100 za pao za 2,8 odsto, a bankarski indeks BIST, XBANK, za  8,3 odsto, prenosi CNN.

"Izgleda da je pobeda opozicije manje verovatna, a to će razočarati investitore koji se nadaju povratku tradicionalne ekonomske politike i snažnijoj borbi protiv inflacije", rekao je stručnjak kompanije Kapital Ekonomiks za tržišta u razvoju, Lajam Pič. 

Presednik Turske Redžep Tajip Erdogan je krajem 2021. godine reagovao na ekonomsku krizu time što je oborio referentnu kamatnu stopu u zemlji, što je u suprotnosti sa ekonomskom politikom koju sporovodi većina država.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u oktobru dostigla 85,5 odsto, a u aprilu je ona iznosila 43,6 odsto, prema podacima turskog Zavoda za statistiku (TurkStat). 

"Pobeda predsednika Erdogana, koja je sada osnovni scenario...bi bila negativna za makroekonomsku stabilnost Turske i finansijska tržišta", zaključio je Pič.

U Turskoj će u nedelju, 28. maja, biti održan drugi krug predsedničkih izbora pošto nijedan od kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 odsto glasova, saopštio je danas predsednik turske izborne komisije Ahmet Jener.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis