Evropa

PRVE PORUKE NAKON GLASANJA Erdogan: Neko je u kuhinji, mi smo na balkonu, Kiličdaroglu: Izbori se ne dobijaju na balkonu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2023

-

09:29

PRVE PORUKE NAKON GLASANJA Erdogan: Neko je u kuhinji, mi smo na balkonu, Kiličdaroglu: Izbori se ne dobijaju na balkonu
PRVE PORUKE NAKON GLASANJA Erdogan: Neko je u kuhinji, mi smo na balkonu, Kiličdaroglu: Izbori se ne dobijaju na balkonu - Copyright AP Photo/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

Rezultati najneizvesnijih predsedničkih izbora koji su juče održani u Turskoj još nisu poznati ali je sve izvesnije da će biti drugog kruga.

Aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan u prednosti je sa nešto više od 49 odsto, dok je Kličdaroglu dobio podršku oko 45 odsto glasača. 

Kako sada stoje stvari, ni Erdogan ni Kiličdaroglu nisu uspeli da u prvom krugu osvoje više od 50 odsto glasova koliko je potrebno za pobedu i moraće da odmere snage u drugom krugu koji će se održati 28. maja, prenosi Rojters. 

Obojica kandidata za lidera Turske obratila su se javnosti.

Erdogan: Neko je u kuhinji, a mi smo na balkonu

Redžep Tajip Erdogan obratio se sinoć pristalicama sa balkona sedišta partije AKP u Ankari. On se pojavio pevajući pesmu iz kampanje "Za one koji čuju, i za one koji ne čuju".

Govor je počeo rečima: "Neko je u kuhinji, a mi smo na balkonu", što je bila referenca na njegovog protivnika Kemala Kiličdaroglua koji je ranije objavljivao snimke iz kuhinje tokom kampanje. 

"Iako nemamo konačne rezultate, osetno vodimo. Još ne znamo konačne zvanične rezultate, još čekamo da vidimo volju nacije. Dok ih čekamo, odlučio sam da održim tradicionalni govor na balkonu unapred", rekao je Erdogan.

Tanjug AP/Francisco Seco

 

Britanski BBC piše da to izgleda kao jasna sugestija da može da se dogodi da ne pobedi u prvom krugu, ali da veruje da će pobediti u drugom. Erdogan je prethodno držao govore na tom balkonu svaki put kada je pobedio na izborima.

Međutim, Gardijan dodaje da je Erdogan naveo da još veruje da može da pobedi u prvom krugu i da je govor bio njegov pokušaj da održi kontrolu nad narativom.

Kiličdaroglu: Izbori se ne dobijaju na balkonu

Opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu, sa druge strane, rekao je da "uprkos svim lažima i napadima, Erdogan nije dobio ishod kakav je želeo".

"Niko ne bi trebalo da bude entuzijastičan i da misli da je ovo gotov posao. Izbori se ne dobijaju na balkonu", rekao je osvrćući se na Erdoganov raniji govor.

Tanjug AP/Ali Unal

 

"Mi ćemo definitvno pobediti na ovim izborima u drugom krugu. Svi će to videti. Preliminarni rezultati pokazuju da Erdogan nije dobio podršku kakvu je želeo", rekao je i dodao da "ako nacija bude za drugi krug, to je više nego dobrodošlo", preneo je Gardijan.

Agencija Anadolija: Turska ide ka drugom krugu

Rezultati na osnovu 98,55 odsto prebrojanih glasova pokazuju da je aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan osvojio 49,39 odsto glasova, a njegov glavni rival Kemal Kiličdaroglu 45 odsto, prenela je agencija Anadolija, navodeći da Turska ide ka drugom krugu predsedničkih izbora.

Ni Erdogan ni Kiličdaroglu nisu uspeli da u prvom krugu osvoje više od 50 odsto glasova koliko je potrebno za pobedu i moraće da odmere snage u drugom krugu koji će se održati 28. maja, prenosi Rojters.

Prema zvaničnim podacima koje je noćas izneo šef Vrhovnog izbornog saveta Turske Ahmet Jener do sada je prebrojano više od 91,93 odsto glasova, od čega Erdogan ima prednosti sa 49,49 odsto, dok Kličdaroglu ima 44,79 odsto, preneo je CNN. Treći kandidat Sinan Ogan ima 5,29 odsto.

Upitan da li može zvanično da kaže da će biti drugog kruga predsedničkih izbora, Jener je rekao: "I dalje brojimo", prenosi BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa