Biznis vesti

SAD spremaju odgovor na kinesku zabranu prodaje čipova kompanije Mikron Tehnolodži

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2023

-

21:25

SAD spremaju odgovor na kinesku zabranu prodaje čipova kompanije Mikron Tehnolodži
Tanjug/AP/Kiichiro Sato - Copyright Tanjug/AP/Kiichiro Sato

veličina teksta

Aa Aa

Lider demokratske većine u američkom Senatu Čak Šumer rekao je danas da, zajedno sa administracijom predsednika Džozefa Bajdena, angažuju saveznike i kompanije kako bi odgovorili na kinesku zabranu prodaje memorijskih čipova koje proizvodi američka kompanija ''Mikron teknolodži''.

Restrikcije kineskog regulatora sajber prostora protiv ''Mikrona'', najvećeg američkog proizvođača memorijskih čipova, deo su rastućeg trgovinskog spora između dve najveće svetske ekonomije, preneo je Rojters.

''Najavljena akcija kineske vlade protiv Mikrona nije zasnovana na činjenicama i predstavlja zabrinjavajuću upotrebu ekonomske prinude protiv SAD“, rekao je Šumer.

On je istakao da sarađuje s Bajdenovom administracijom na tome da se kineskoj vladi jasno predoči da je ovakvo ponašanje "neprihvatljivo i neproduktivno".

Peking je ranije zabranio kineskim kompanijama koje rade na ključnim infrastrukturnim projektima da koriste produkte američkog proizvođača poluprovodnika ''Mikron teknolodži''.

Nacionalni regulator - Kineska uprava za sajber prostor (CAC), saopštio je da ''Mikron teknolodži'' nije prošla test sajber bezbednosti, naveo je Si-En-En.

CAC smatra da produkti ''Mikrona'' predstavljaju značajan rizik za nacionalnu bezbednost Kine, dodaje se u saopštenju.

Ova odluka dolazi nekoliko nedelja nakon što je Kina početkom aprila započela bezbednosnu proveru proizvoda američke kompanije.

Deset odsto prihoda Mikrona potiče iz kontinentalnog dela Kine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis