Biznis vesti

Đedović: Poziv za novi program za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, subvencije do 65%

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2023

-

16:35

Đedović: Poziv za novi program za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, subvencije do 65%
Đedović: Poziv za novi program za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, subvencije do 65% - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je to ministarstvo danas objavilo javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova.

Kako je rekla Tanjugu, novina je da će javni poziv biti otvoren tokom cele godine kako bi građani u svakom trenutku mogli da se prijave.

"Omogućeno je da svi građani koji se opredele za više mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima mogu kroz subvencije da pokriju i do 65 odsto troškova investicije", rekla je Đedović.

Dodala je da je javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren do 23. juna i da Ministarstvo očekuje da gradovi i opštine koje potpišu ugovore sa Ministarstvom već tokom jula raspišu prvo javni poziv za privredne subjekte, što će omogućiti da se tokom leta raspišu i javni pozivi za domaćinstva.

"U novom programu za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova tokom narednih pet godina očekujemo da će oko 50.000 domaćinstava moći da dobije subvencije, a da će ukupna ulaganja biti oko 50 miliona evra. Predviđeni su povoljniji uslovi za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno minimalno učešće od 15, odnosno 20 odsto", rekla je Đedović.

Ostale jedinice lokalne samouprave će, dodala je, kao i do sada, pokrivati do 25 odsto troškova po domaćinstvu, Ministarstvo do 25, dok će 50 odsto troškova snositi sami građani. 

"Ukoliko građani predlože dve mere subvencije, ona će biti veća i iznosiće i do 65 odsto", navela je ministarka, 

Ona je pozvala sve jedinice lokalne samouprave i građane da se prijave jer je, kako je rekla, jako bitno da svi zajedno učestvujemo u energetskoj tranziciji.

"Cilj je da što manje energije potrošimo i što manje račune za energiju plaćamo. Na taj način, korist će imati i država i građani. Najjeftinija energija je ona koja se ne potroši i naš cilj je da učestvuje što veći broj građana u programu i dobije mogućnost da smanji svoju potrošnju tako što će zameniti stolariju u domaćinstvu, poboljšati izolaciju krova i zidova, ugraditi efikasnije kotlove, solarne kolektore za toplu vodu ili postaviti solarni panel", kaže ministarka.

Istakla je da se na taj način, uz podršku države i lokalnih samouprava, daje mogućnost svim građanima da smanje svoje troškove za energiju i doprinesu da kao država uspešno prođemo kroz proces energetske tranzicije.

Đedović je rekla da je u prethodnom periodu subvencije dobilo oko 20.000 građana, a ukupan iznos subvencije koje je obezbedila država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave je oko 2,7 milijardi dinara.

"Ostvarene uštede energije su ekvivalentne proizvodnji toplotne energije gradske toplane u Nišu, a očekivano smanjenje emisija ugljen-dioksida je oko 103.000 tona gasova CO2 godišnje, što je jednako godišnjoj emisiji 58.000 motornih vozila", poručila je Đedović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis