Biznis vesti

Stanari tri zgrade u Nišu se udružili da bi manje plaćali struju: Instalirali solarne panele, manji računi od leta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/05/2023

-

17:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Stanari tri zgrade u kompleksu Magdon u Nišu uskoro više neće plaćati struju za zajedničku potrošnju, već je dobijati iz solarnih panela instaliralnih na krovovima zgrada. Stambena zajednica projekat je sprovela u saradnji sa Centrom za održivi razvoj energetike, a u okviru projekta koji je podržala Vlada Japana.

Predviđeni rok za povraćaj investicije je nekih četiri do pet godina, i u tom periodu će stanari potpuno isplatiti ovu investiciju, a tokom dve godine, mesečno će plaćati po stanu 17 dolara, i tako će isplatiti investiciju, rekao je za Euronews Srbija Boban Starinac, direktor centra za održivi razvoj energetike.

"Pored donacije vlade Japana smo uspeli, kroz projekat 'Zelena energetska tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji' koji je sproveo UNDP Srbija, da obezbedimo donaciju od 40.000 dolara, a ostatak, oko 54.000 dolara, stanari će platiti na 24 rate", rekao je Starinac.

On je dodao da će već početkom leta stanari osetiti dobrobiti te akcije, i da će im računi biti manji za par stotina, a možda i do hiljadu dinara, tako da će to permanentno otplaćivati.

"Od prvog dana rada elektrane će imati koristi u vidu smanjenja računa", istakao je Starinac.

"Gotovo kompletna proizvodnja i potrošnja u prvoj tarifi - iz solarne elektrane"

On dodaje da, kada su u pitanju solarne elektrane, mora da postoji poklapanje u režimu proizvodnje i potrošnje.

"Gotovo kompletnu proizvodnju i potrošnju koja se dešava u prvoj, odnosno dnevnoj tarifi, pokriće iz elektrane. Ostaće potrošnja koja je noćna, ali je takva uredba. Takođe, tako je dimenzionisana i elektrana, da neće biti viška, jer u modelu kupac-proizvođač, stambena zajednica nije u mogućnosti da prodaje viškove energije", kaže Starinac.

Kada je u pitanju zaštita životne sredine, navodi da se ovim projektom, odnosno samom proizvodnjom, "štedi 11 megavat sati na godišnjem nivou, a proizvešće se više od 70 megavat sati godišnje, što smanjuje više od 70 tona emisije GHG u atmosferu".

"Postavili smo i punjače za električna vozila, gde smo otišli korak napred, i počeli smo da obezbeđujemo strukturu za tu vrstu tranzicije, odnosno prelazak na održive uslove - vožnju na struju", dodao je Starinac.

Još jedna važna dimenzija ove priče, jeste i to što su dva radnika obučena za održavanje solarne elektrane.

"Promenom načina grejanja i proizvodnje energije, neki ljudi će ostati bez posla. Moramo da obezbedimo kvalifikovani kadar za postavljanje i održavanje solarnih elektrana, a sa druge strane da obezbedimo i mogućnost otvaranja novih radnih mesta", zaključuje Starinac.

Komentari (0)

Biznis