Biznis vesti

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju: Protekla godina je prekretnica za Zajedničko regionalno tržište

Komentari

Autor: Fonet

04/06/2023

-

21:20

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju: Protekla godina je prekretnica za Zajedničko regionalno tržište
Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju: Protekla godina je prekretnica za Zajedničko regionalno tržište - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Protekla godina jedna je od najznačajnijih za Zapadni Balkan i označava dugo očekivanu prekretnicu ka obavezama koje su preuzele ekonomije regiona kroz Zajedničko regionalno tržište (CRM), ocenila je danas generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na otvaranju 15. godišnjeg sastanka te organizacije u Budvi.

"Mi smo u Savetu za regionalnu saradnju izuzetno ponosni na uspeh koji je region postigao. Sa integritetom, kolegijalnošću i sposobnošću obeležjima tradicije i izazova, Savet je, zajedno sa našim regionalnim organizacijama i blisko sarađujući sa Generalnom direkcijom Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju, krenulo u novi, nimalo lak poduhvat oblikovanja sveobuhvatne regionalne saradnje", rekla je Bregu.

U novembru 2022. godine, na samitu u okviru Berlinskog procesa, šefovi vlada šest ekonomija Zapadnog Balkana su potpisali tri sporazuma o mobilnosti u sklopu agendi Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište - o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju stručnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte, navodi se u saopštenju.

Na samitu Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana, održanom u Tirani, telekom operateri iz EU i sa Zapadnog Balkana su potpisali Deklaraciju kojom se omogućava smanjivanje cena usluga rominga između EU i regiona od 1. oktobra ove godine.

Bregu je ocenila da treba ceniti plan koji se sastoji od četiri dela, čiji je cilj približavanje regiona jedinstvenom tržištu EU, a nedavno ga je najavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Plan, rekla je, u potpunosti odgovara nastojanjima regiona i Saveta za regionalnu saradnju da prodube regionalnu ekonomsku integraciju i sve više se usklađuju sa jedinstvenim tržištem EU kroz politiku „postupnog uvođenja“, koja omogućava opipljivije koristi od pristupanja i pre punopravnog članstva".

"Ovo dolazi u pravo vreme, jer sagledavamo dostignuća zajedničkog regionalnog tržišta i postavljamo temelje za još jednu fazu bliže integracije unutar Zapadnog Balkana i sa jedinstvenim tržištem EU", ocenila je Bregu.

Ona je istakla da smo svakog dana svedoci događaja koji nas stalno podsećaju da se regionalna saradnja ne može uzimati zdravo za gotovo.

"Zapadni Balkan može biti poprište suprotstavljenih politika i sporova, čak i frustracija, ali postoji ogroman prostor za zajedničko delovanje, motivisano zajedničkim razumevanjem napretka – zbližavanja ljudi, roba, usluga i kapitala, što govori o afirmativnoj perspektivi povezanosti sa svrhom“, rekla je Bregu.

Direktor za EU i regionalne inicijative iz Skoplja i predstavnik predstojećeg predsedavajućeg Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi iz Severne Makedonije Dženk Sejfula istakao je značaj tri sporazuma o mobilnosti za region i obavestio učesnike o postupku njihove ratifikacije, s obzirom da je Severna Makedonija depozitar sporazuma.

On je najavio da će Skoplje predstaviti svoj moto i prioritete na ministarskom sastanku koji se održava sutra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis