Biznis vesti

Vlada Srbije propisala maksimalnu cenu hleba "sava"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/06/2023

-

17:54

Vlada Srbije propisala maksimalnu cenu hleba "sava"
Prodavnica - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500” kojom je propisana maksimalna prodajna cena hleba u iznosu od 54 dinara, kao i da ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cene, ne sme biti veća od šest odsto, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

Takođe, trgovci na malo koji prodaju hleb, moraju da imaju najmanje 30 odsto hleba od brašna „T-500” u svojim prodajnim objektima, dok će istovremeno proizvođačima hleba interventno biti prodato 32.000 tona tog brašna. Uredba, kako se navodi, ima za cilj da zaštiti tržište, odnosno spreči deformacije u formiranju cena ove robe koja je jako važna za snadbevanja potrošača, naročitno nižih socijalnih kategorija.

Na sednici je doneto Rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, odnosno po osnovu oportuniteta. Sredstva u ukupnom iznosu od 500.000.000 dinara namenjena su za projeke koji su dodeljeni na Javnom konkursu za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaranja krivičnog gonjenja, a koje je raspisalo Ministarstvo pravde.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak o saglasnosti da se preduzmu neophodne aktivnosti za organizaciju manifestacije večeri dijaspore u opštinama gde se organizuju kampovi za mlade iz dijaspore, kao promociju programa finansijske podrške, mera i aktivnosti u oblasti očuvanja i jačanja odnosa Republike Srbije i dijaspore kroz organizaciju takvih kampova u 2023. godini, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način, dodaje se, čuva se srpski kulturni, etnički i verski identitet, a mladi iz dijaspore i regiona će kroz te kampove ostvarivati kontakte kroz održavanje kulturno- umetničkih aktivnosti, posebno turneja kulturno-umetničkih društava, sportskih aktivnosti i aktivnosti upoznavanja sa prirodnim odlikama naše zemlje. Jedan od načina upoznavanja biće i poseta dijaspori i regionu u cilju afirmacije privrednog potencijala gradova i opština, a sa ciljem povratka u Srbiju.

Vlada Republike Srbije donela je i Odluku o uspostavljanju saradnje između Grada Leskovca i Opštine Aristotelis, Opštinske zajednice Jerisos, Republika Grčka u oblastima od zajedničkog interesa koje se odnose na turizam, kulturu, ekonomski razvoj i druge oblasti

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis